De Graafschap wint na bliksemstart, Cambuur onderuit

De Graafschap is vrijdag goed begonnen aan de jacht op de titel in de Jupiler League. De Achterhoekers wonnen na een bliksemstart met 4-1 van FC Eindhoven. SC Cambuur, de andere degradant uit de Eredivisie, ging met 2-1 onderuit bij VVV-Venlo. Bij NAC Breda, dat met 4-1 afrekende met Jong FC Utrecht, beleefde jongeling Bodi Brusselers een droomdebuut.

De Graafschap - FC Eindhoven 4-1
Slechts drie weken nadat De Graafschap bot ving bij de rechter in een poging de degradatie uit de Eredivisie ongedaan te maken, traden de Achterhoekers op de eigen Vijverberg aan tegen FC Eindhoven. Het thuispubliek had in het eerste kwartier al twee keer reden tot juichen. Bryan Smeets opende in de vijfde minuut de score met een strak schot, waarna in de negende minuut nieuweling Sven Nieuwpoort de marge verdubbelde. Doelman Ruud Swinkels ging bij de tweede goal niet vrijuit.

Een voorbode van een makkelijk avondje bleek de 'pikstart' van De Graafschap niet. Mart Lieder zorgde namelijk al snel voor de aansluitingstreffer. In het restant van de eerste helft en in de beginfase van het tweede bedrijf lieten beide teams kansen liggen, waarna Dean Koolhof het duel in de 66ste minuut op slot gooide. Diep in blessuretijd maakte Piotr Parzyszek er nog 4-1 van. Op dat moment had trainer Jan Vreman zijn achttienjarige zoon Jurre Vreman al laten debuteren. Een smetje op de zege van de thuisploeg was het uitvallen van de geblesseerde Smeets vlak voor rust.

VVV-Venlo - SC Cambuur 2-1
SC Cambuur, de andere Eredivisie-degradant, kreeg met VVV-Venlo al meteen een aardige test voor de kiezen. De Limburgers finishten afgelopen seizoen immers als tweede achter het ongenaakbare Sparta Rotterdam. Halverwege stond het 1-1 in Venlo. Sander van de Streek opende in de 26ste minuut de score namens de bezoekers. De middenvelder rondde een ingestudeerde hoekschop af. Binnen vier minuten stond het weer gelijk omdat Vito van Crooij zijn hoofd koel hield in een klutssituatie. In de tweede helft ging VVV-Venlo op jacht naar meer. Nadat Torino Hunte een inzet op de paal zag eindigen, eiste Ralf Seuntjens de hoofdrol op. De Jupiler League-topscorer van vorig seizoen trof acht minuten voor tijd doel uit een rebound. Vlak voor tijd was Martijn Barto nog dicht bij de gelijkmaker.

NAC Breda - Jong FC Utrecht 4-1
Jong FC Utrecht is er niet in geslaagd een resultaat te behalen bij het debuut in de Jupiler League. De ploeg van trainer Robin Pronk werd bij NAC Breda geveld door doeltreffende debutanten: 4-1. Bodi Brusselers tekende voor de derde treffer namens de thuisploeg en beleefde daarmee een droomdebuut. De zeventienjarige middenvelder sloeg in de 71ste minuut toe, twaalf minuten nadat Rodney Antwi voor de 2-1 had gezorgd. Brusselers is de zoon van oud-prof Geert Brusselers en de kleinzoon van Toon Brusselers, die jarenlang voor PSV speelde.

Via treffers van Jeff Stans (36ste minuut) en Cyriel Dessers (52ste minuut), die beiden net als Brusselers debuteerden, was NAC Breda op een 2-0 voorsprong gekomen. Na het feestje van Brusselers maakte Gianluca Nijholt er nog 4-1 van. Ook Nijholt beleefde zijn NAC-vuurdoop in een officiële wedstrijd.  Jong FC Utrecht is dit seizoen actief in de Jupiler League nadat in de voorbije jaargang de beloftencompetitie winnend werd afgesloten.

Bodi Brusselers beleefde een droomdebuut.

FC Volendam - Almere City FC 1-1
FC Volendam en Almere City FC kwamen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Na een doelpuntloze eerste helft bracht Gaston Salasiwa vijf minuten na rust de bezoekers aan de leiding. Met een prachtig schot van afstand van buiten het zestienmetergebied verschalkte de middenvelder Volendam-keeper Hobie Verhulst. Voor Salasiwa, die bezig is aan zijn derde seizoen in Almere, was het zijn allereerste competitietreffer in het shirt van De Zwarte Schapen. Volendam ging vervolgens met aanvallende wissels op zoek naar de gelijkmaker. Die bleef lang uit, maar de ingevallen Jordy Hilterman bezorgde de thuisploeg in de blessuretijd van het duel een punt.