De Graafschap vecht zich langs ADO en loopt in op Cambuur

De Graafschap mag weer hopen op lijfsbehoud na een 3-1 thuiszege op ADO Den Haag. De Superboeren toonden veerkracht na een vroege achterstand en hebben nu nog maar twee punten achterstand op nummer zeventien SC Cambuur.

ADO, dat de competitie zondag hervatte met een 2-1 thuiszege op SC Cambuur, kende een bliksemstart op De Vijverberg. In de negende minuut belandde een hoekschop van Édouard Duplan bij de tweede paal, waar Mike Havenaar eenvoudig kon binnentikken. De Graafschap kreeg echter acht minuten later een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Bryan Smeets schoot in kansrijke positie echter naast.

De thuisclub kreeg ook via Vincent Vermeij nog een enorme mogelijkheid, terwijl de ploeg van trainer Jan Vreman in de eerste helft drie keer tevergeefs appelleerde voor een strafschop. Martin van den Kerkhof liet doorspelen na een duw van Ruben Schaken in de rug van Kristopher Vida en de scheidsrechter legde de bal ook niet op de stip na handsballen van Timothy Derijck en Tom Beugelsdijk. Aan de andere kant mocht De Graafschap niet klagen toen een kopbal Havenaar op aangeven van Schaken net kon worden weggewerkt.

Ook na rust drongen De Superboeren aan, maar lang zonder succes. Bart Straalman kopte in kansrijke positie een voorzet van Smeets naast. In de 69ste minuut was het echter eindelijk raak voor De Graafschap. Smeets gaf de bal voor vanaf de linkerflank en Vermeij kwam slim voor zijn man en schoot de gelijkmaker binnen.

ADO had in de tweede helft weinig in te brengen, terwijl De Graafschap bloed rook na de gelijkmaker. De thuisclub ging op jacht naar meer en werd daarvoor twaalf minuten voor tijd beloond. Invaller Andrew Driver gaf de bal fraai mee met Smeets, wiens voorzet snoeihard werd binnengeschoten door Karim Tarfi.

Hidde Jurjus voorkwam met reddingen op een kopbal van Beugelsdijk en een schot van invaller Giovanni Korte daarna tot twee keer toe de gelijkmaker, waarna Cas Peters het duel in de extra speeltijd in het slot gooide. Hij bepaalde de eindstand op 3-1 door na voorbereidend werk van Youssef El Jebli koel af te ronden.