De Graafschap klopt Cambuur in zinderende kelderkraker

De Graafschap heeft een enorm belangrijke zege geboekt in de strijd tegen degradatie. Op bezoek bij directe concurrent SC Cambuur wonnen De Superboeren met 3-2.

Cambuur was de favoriet tegen hekkensluiter De Graafschap, maar legde een erbarmelijke eerste helft op de mat en mocht van geluk spreken dat het niet met een grote achterstand de rust in ging. Het stond halverwege 1-2, maar De Graafschap had twee keer op de paal geschoten en daarnaast nog een aantal flinke kansen onbenut gelaten.

De Superboeren kwamen in de zevende minuut via Cas Peters op voorsprong na een onbegrijpelijke blunder van Cambuur-verdediger Marvin Peersman. In de 35ste minuut kopte Bart Straalman de 0-2 binnen na een vrije trap van Bryan Smeets. Vijf minuten later voorkwam Cambuur-doelman Leonard Nienhuis een doepunt van Youssef El Jebli, die drie minuten daarna van afstand hard op de paal vuurde. Tussen al dat aanvalsgeweld van De Graafschap door maakte Sjoerd Overgoor met een geplaatst schot de 1-2, waarna Peters namens de gasten opnieuw op de paal pegelde.

Direct na rust trof Cambuur de paal die voor rust twee keer door De Graafschap was geraakt. Overgoor was de pechvogel. Het schot was de inleiding voor een furieus offensief van de Leeuwarders. Wessel Dammers kopte in de vijftigste minuut net naast, maar vier minuten later werd het alsnog 2-2. Nathaniel Will werkte de bal onder druk van Peersman onbeholpen in eigen doel.

Martijn Barto in een fel luchtduel met Robin Pröpper van De Graafschap.

Vervolgens nam scheidsrechter Danny Makkelie een hoofdrol op zich, door Cambuur op te dragen Bartholomew Ogbeche te wisselen. De Nigeriaan had even eerder een hoofdblessure opgelopen en leek niet van plan zich te laten vervangen, terwijl hij klachten bleef houden. Die wissel kwam voor Cambuur op een heel ongelegen moment, want in de rust had trainer Henk de Jong zijn geblesseerde keeper Leonard Nienhuis en debuterende back Omar El Baad al vervangen.

Waar De Graafschap voor rust heerste, was dat na de thee totaal andersom. Cambuur had de touwtjes volledig in handen en was vaak gevaarlijk. Tot overmaat van ramp voor De Graafschap kwam het zes minuten voor tijd met tien man te staan, want Robin Pröpper kreeg zijn tweede gele kaart na commentaar op de leiding. Tegen alle verwachting in was het echter De Graafschap dat de drie punten mee naar Doetinchem nam. Invaller Karim Tarfi stal in de 88ste minuut de show met een geweldige vrije trap, die via de binnenkant van de paal tegen de touwen sloeg: 2-3.

Door de zege verkleint De Graafschap (vijf punten) het gat met Cambuur (zeven) aanzienlijk. Ook heeft de ploeg van Jan Vreman Willem II (acht) en FC Twente (negen) in zicht. Cambuur is door de nederlaag de enige Eredivisie-club die nog zonder zege is.