De Graafschap hekkensluiter af na zege op zwak Roda

Reacties

Roda JC Kerkrade is vrijdag in Doetinchem afgestraft voor de geleverde wanprestatie. De Graafschap profiteerde en is dankzij de 3-0 zege de rode lantaarn in de Eredivisie kwijt.

De Graafschap hekkensluiter af na zege op zwak Roda

Roda JC-trainer Darije Kalezic weet uit eigen ervaring wat het sturm und drang-voetbal van De Graafschap inhoudt. De Bosniër zette na zijn actieve carrière zijn eerste stappen als trainer in Doetinchem. Sterker nog, zijn debuut als trainer in 2009 vierde hij bij De Superboeren.

Kalezic had bij zijn terugkeer op De Vijverberg gekozen voor Hicham Faik op de linkerflank als antwoord op het spel van De Graafschap. Gezien de gevaarlijke momenten met Andrew Driver en Vincent Vermeij in de hoofdrol in de eerste minuten was het niet de oplossing.

Maar dat was mede de spelers van Roda JC te verwijten, want de Limburgers misten de scherpte en de nauwkeurigheid om recht van spreken te hebben. Ook de openingstreffer van De Graafschap was geen wake-up call.  

Want ook nadat Youssef El Jebli zijn eerste Eredivisie-goal had gemaakt na knap voorbereidend werk van Cas Peters bleef Roda JC voortmodderen. Ook tijdens de onderbreking na een omgevallen boarding kon Kalezic zijn ploeg niet wakker schudden.

De grote kans voor Rydell Poepon kort na rust – doelman Hidde Jurjus redde met de voet – deed vermoeden dat de Bosnische trainer in de rust wel was geslaagd in zijn opzet. Maar niet veel later liet Roda zien nog steeds niet bij de les te zijn. Robin Pröpper verdubbelde na een corner van Mark Diemers met het hoofd de marge met zijn eerste Eredivisie-goal.

Maar typerend voor de avond van Roda JC was de strafschop van Poepon. De spits mocht aanleggen van elf meter nadat Nathaniel Will Arjan Swinkels onderuit had getrokken. Maar zijn inzet werd een simpele prooi voor Jurjus, die met zijn redding zijn bijdrage leverde aan het succes van De Graafschap.

Roda JC was allerminst bij machte zich te herpakken. Invaller Piotr Parzyszek tekende in blessuretijd voor het sluitstuk, zodat Kalezic na afloop niet anders kon dan zijn collega Jan Vreman, en zijn voormalige assistent bij De Graafschap feliciteren.

Door de overwinning deed De Graafschap de laatste plaats in de Eredivisie over aan SC Cambuur, dat zondag moet aantreden tegen Heracles Almelo. Roda JC is door de wanprestatie in Doetinchem nog allerminst verlost van degradatiezorgen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.