De Graafschap geeft Feyenoord in De Kuip pak slaag

Een armoedig Feyenoord heeft in de eigen Kuip een pijnlijke 3-1 nederlaag geleden. Een zeer efficiënt De Graafschap bejubelde Geert den Ouden.

Als een schaduw lag een bericht in De Telegraaf over de wedstrijd tegen De Graafschap. Een meerderheid van de Feyenoorders zou niet te spreken zijn over de aanpak van trainer Gertjan Verbeek. Het artikel leek verlammend te werken voor de Rotterdamse formatie, die met een treurig optreden de teneur van het stuk bevestigde.

Feyenoord bleef tegen het afwachtende De Graafschap volharden in een fantasieloos aanvalsspel in een te laag tempo. Voor de Doetinchemmers was het daardoor relatief eenvoudig de defensie gesloten te houden. De formatie van Henk van Stee wilde en hoefde ook niet zo nodig de aanval te zoeken.

Zeker nadat Den Ouden (foto) vroeg in de tweede helft een voorzet van Purrel Fränkel bij de tweede paal knap achter Feyenoord-doelman Henk Timmer had gegleden. De eerste seizoenstreffer van de spits bood De Graafschap meer zekerheid. In de tiende minuut had Jason Oost De Superboeren namelijk op voorsprong gezet. De aanvaller was rustig gebleven na door Joep van den Ouweland te zijn weggestuurd.

Gedwongen door de achterstand voerde Feyenoord de druk op. Het leidde tot kansen voor onder anderen André Bahia (kopbal in handen Erik Heijblok) en Georgino Wijnaldum (schot op de lat). Maar halverwege de tweede helft was het Rotterdamse verzet gebroken. Op aangeven van Fränkel kroonde Den Ouden met een zeer fraaie stift zich tot matchwinner.

De treffer van Kevin Hofland, die met rechts de eer redde, kon de zesde Feyenoord-nederlaag niet voorkomen. De Rotterdammers dropen af en staan elfde. De Graafschap staat daar vijf plaatsen onder.