De Graafschap begint met overwinning aan de play-offs

De Graafschap is met een overwinning op Fortuna Sittard begonnen aan de play-offs die uiteindelijk tot promotie naar de Eredivisie moet leiden. FC Dordrecht en Go Ahead Eagles speelden in een vermakelijk duel gelijk.

FC Dordrecht – Go Ahead Eagles 3-3Dordrecht kwalificeerde zich op de slotdag van de reguliere competitie voor de play-offs, terwijl Go Ahead vrijdag FC Volendam van de titel in de Jupiler League afhield. Ondanks het verschil op die reguliere ranglijst, Dordrecht werd negende en Go Ahead zesde, kwamen de Dordtenaren op voorsprong. Lars Veldwijk kopte een afgemeten voorzet van Jeffrey Rijsdijk binnen.

Lang kon Dordrecht niet genieten van die voorsprong. Een van richting veranderd schot van Freek Heerkens resulteerde in de gelijkmaker. Nog in het eerste bedrijf kwam Dordrecht opnieuw op voorsprong. Bart Vriends werkte op onhandige wijze aanvaller Foaud Idabdelhay in het zestienmetergebied naar de grond en werd bestraft met een strafschop én een rode kaart. Het betekende voor Vriends de tweede rode kaart in zes dagen aangezien hij ook tegen Volendam al met twee keer geel werd weggestuurd. Veldwijk schoot onberispelijk raak: 2-1.

Nog was het niet gedaan met het vuurwerk. In de laatste seconde van de eerste helft schoot Deniz Turuc een vrije trap op fraaie wijze in de kruising. Na de onderbreking strafte diezelfde Turuc geschutter bij Dordrecht af door Xander Houtkoop een niet te missen kopkans te bieden. Josimar Lima zorgde er met de late 3-3 voor dat er ook zaterdag nog volop spanning zal zijn bij de onderlinge confrontatie.

Om 18.45 uur staat zaterdag het omgedraaide affiche op het menu. De winnaar van het tweeluik is in de volgende ronde van de play-offs de ploeg die het in een tweeluik op moet nemen tegen VVV-Venlo, de nummer zeventien van de Eredivisie. Daarna volgt zeker nog een tweeluik voor Go Ahead/Dordrecht of VVV voordat handhaving/promotie een feit is. De Graafschap – Fortuna Sittard 2-1Piotr Parzyszek (op de foto boven het middelpunt van feestvreugde) was aan de zijde van de thuisploeg de gevierde man. Hij bracht met een rake kopbal op slag van rust zijn ploeg op voorsprong. Na 66 minuten was de aanvaller, opnieuw op aangeven van Tim Vincken, weer trefzeker met het hoofd: 2-0.

Fortuna, waar trainer Willy Boessen al vroeg in de eerste helft door arbiter Ruud Bossen naar de tribune werd gestuurd, kwam in de tweede helft nog wel terug in de wedstrijd. Niels Vets was de maker van het doelpunt, al had hij dat zelf niet door. De bal kwam na tegen de paal te zijn gestuit terug in het veld en belandde precies op zijn hoofd. Zonder ook maar een sprankje opzet, kopte hij wel de aansluitingstreffer binnen. Verder liet De Graafschap het niet meer komen.

Zodoende heeft De Graafschap het meeste zicht op een confrontatie met Roda JC Kerkrade, de nummer zestien van de Eredivisie. Ook de winnaar van dat volgende tweeluik zal nog eens de beste moeten zijn over twee wedstrijden om promotie of handhaving af te dwingen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.