De geschiedenis dreigt zich te herhalen bij Feyenoord

Reacties

Feyenoord verpulverde al een clubrecord door in de Eredivisie zeven keer op tij te verliezen. Ook nu de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zondag met 1-1 gelijkspeelde tegen Roda JC Kerkrade liggen er echter nog slechtere reeksen in het verschiet. Een bizarre gelijkenis met een andere recordserie uit 1990/91 dreigt.

De geschiedenis dreigt zich te herhalen bij Feyenoord

In competitieverband is Feyenoord inmiddels alweer negen wedstrijden zonder overwinning. Vóór de serie nederlagen pakten de Rotterdammers op bezoek bij FC Groningen een punt. Met het gelijkspel tegen Roda daarbij opgeteld betekent dat een evenaring van de dramatische series uit 1978 en 1989. In beide reeksen verloor de Stadionclub vijf keer en speelde vier keer gelijk, al gebeurde dat bij die laatste verdeeld over twee seizoenen (1988/89 en 1989/90).

Dat het altijd nog erger kan bewijzen de rampzalige periodes uit 1977 en begin jaren negentig. Bijna veertig jaar geleden won Feyenoord aan het eind van de jaargang 1976/77 en het begin van 1977/78 tien duels op rij niet, waaronder vier nederlagen. De prestatie van het elftal van het trainersduo Pim Verbeek en Gunder Bengtsson en hun opvolger Wim Jansen spant de kroon met liefst vijftien opeenvolgende duels zonder overwinning tussen november 1990 en april 1991.

Wim Jansen werd in maart 1991 aangesteld als opvolger van Pim Verbeek en Gunder Bengtsson om Feyenoord uit het slop te trekken. Dat lukte de oud-speler pas anderhalve maand later.
Wim Jansen werd in maart 1991 aangesteld als opvolger van Pim Verbeek en Gunder Bengtsson om Feyenoord uit het slop te trekken. Dat lukte de oud-speler pas anderhalve maand later.

De langste periode ooit zonder Eredivisie-zege begon toen in november ook met een 1-1 gelijkspel tegen FC Groningen en eindigde eind april met een 2-0 zege op die club in De Kuip. Ook dit seizoen komt Groningen tegen die tijd weer naar Rotterdam. Het is voor Feyenoord te hopen dat er al eerder iets te vieren valt, want als een zege uitblijft in de duels met FC Utrecht, SC Cambuur, Vitesse, De Graafschap, Excelsior en FC Twente moet een nieuw clubrecord opnieuw worden afgewend tegen Groningen.

Als de ploeg van Van Bronckhorst daadwerkelijk zo lang wacht met winnen, dreigt ook een evenaring van de slechtste klassering ooit: de elfde plaats (in 1956/57 en 1989/90). Momenteel bedraagt het gat met die positie, na 24 duels in handen van ADO Den Haag, nog zeven punten. De derde plaats ligt echter ook nog in het verschiet als Feyenoord de draad weer oppakt. AZ, volgende week donderdag ook de opponent in de halve finale van het bekertoernooi, heeft drie punten meer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.