De dag dat Gerrie Mühren Santiago Bernabéu stil kreeg

Op 67-jarige leeftijd is Gerrie Mühren overleden. De technicus werd op 25 april 1973 wereldberoemd door een actie in Madrid.

De dag dat Gerrie Mühren Santiago Bernabéu stil kreeg

Vele voetballiefhebbers noemen de naam Gerrie Mühren in één adem met de hooghoudact die hij in het Europa Cup I-toernooi in Santiago Bernabéu op bezoek bij Real Madrid opvoerde.  Op 25 april 1973 won Ajax dat duel met 0-1, door een goal van Mühren zelf.

Het was echter  niet de goal, maar de actie vol branie die in de herinnering voortleefde. 'Vraag wie het enige doelpunt maakte en je zult tien namen horen. Behalve mijn naam', stelde Mühren ooit zelf. Het machtsvertoon van Mühren stond later symbool voor het Amsterdamse zelfbewustzijn.

Op de website van Ajax zijn enkele oude teksten van Mühren, wiens broer Arnold ook voor Ajax uitkwam, herplaatst. 'Zo vond ik mijn doelpunt tegen Bayern München het mooiste. Maar ook de Ajax - Feyenoord, die we met 2-1 wonnen door een doelpunt van mij en één van Arnold net voor tijd, was schitterend.'

Tot zijn eigen verbazing maakte Mühren in het verleden ook een bijzondere goal voor de Amsterdammers. 'Ajax speelde tegen Telstar en direct na de aftrap stond iedereen van ons in het strafschopgebied van Telstar. Ik snapte er niets van en sloot ook maar aan. Swart legde de bal terug en drie man maaiden er overheen. Ik kon de bal zo intikken en kreeg een staande ovatie. Ik begreep er niets van. Bleek mijn goal het duizendste doelpunt van Ajax in eredivisieverband te zijn. Die wilde iedereen wel maken. Iedereen wist het ook, behalve ik!'

De bovenstaande beelden zijn van Ajax TV.

Bekijk hier al onze video's