'De Champions League hoort bij een commerciële omroep'

Reacties

Anton Lippold, chef redactie van VI, laat zijn licht geregeld schijnen over mediazaken. Dit keer over welke omroep de Champions League vanaf het seizoen 2015/16 zal uitzenden en wat de gevolgen daarvan zijn voor de kijker.

'De Champions League hoort bij een commerciële omroep'

Vanaf komend seizoen is de Champions League te zien bij een commerciële zender; zeer waarschijnlijk bij RTL7, hoewel SBS6 ook een bod heeft gedaan op de uitzendrechten. Maar alle betrokkenen rekenen erop dat het toernooi naar RTL gaat. Vooral omdat dit sterke mediaconcern een diepere geldbuidel heeft dan SBS en de ambitie heeft zich met mannenzender RTL7 te nestelen bij de beste drie omroepen in Nederland. De televisiekijker zal er weinig van merken, hooguit wat meer reclames rond de wedstrijden. De registratie, de regie, het commentaar, de interviews en de analyses zullen niet wezenlijk verschillen ten opzichte van de publieke omroep. Ook bij RTL en SBS zit u, kortom, op de eerste rang.

Het uitzenden van de Champions League is ook helemaal geen taak van de publieke omroep. Dit is typisch een evenement voor een commerciële omroep. Dat zal een hoop belastingcenten schelen. Waarom moet er bovendien voor elke speelronde een peloton NOS-medewerkers op schoolreisje door Europa? Voor een obligaat kort interviewtje? Voor een nietszeggend standuppertje aan de zijlijn in een stadion? Geen kijker die er wakker van ligt. Die wil alleen de bal zien rollen. Het dient vooral als bevrediging van het ego van de NOS-mensen.

Ook bij de commerciëlen blijft het toernooi gratis te volgen op het open net. Een live wedstrijd op zowel dinsdag als woensdag plus de hoogtepunten van de andere duels. Wie alle wedstrijden rechtstreeks wil volgen moet een abonnement nemen op Sport1. De rechten van de live registratie blijven vermoedelijk bij Sport1, maar het is geen geheim dat FOX hier ook op ook aast.

Aan de andere kant houden insiders en direct betrokkenen er sterk rekening mee dat FOX de hele Europa League zal uitzenden, zowel achter de decoder als op het vrij toegankelijke kanaal. Omdat de open netzender op sterven na dood is, zou in dat scenario de NOS één of twee duels per speelavond mogen uitzenden (zoals nu het geval is bij RTL7) en alle wedstrijden op de betaalkanalen van FOX.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.