De bus parkeren is bij het Alavés van Santos niet genoeg

Reacties

In de serie Nieuwkomers portretteert VI de promovendi in de grote buitenlandse competities. Dit keer Deportivo Alavés.

De bus parkeren is bij het Alavés van Santos niet genoeg

Voor het laatst op hoogste niveau: 2005/06
Gepromoveerd als: kampioen in de Segunda División
Bijnamen: Babazorros, El Glorioso
Stadion: Estadio Mendizorroza (capaciteit 19.840)
Trainer: Mauricio Pellegrino
Sterspelers: Ibai Gómez, Deyverson, Christian Santos

'Een van de meest gewilde spelers is naar Mendizorroza gekomen. Deportivo Alavés verwelkomt Christian Santos, een doelpuntenmaker die ons veel plezier gaat bezorgen.'  Na een seizoen met zestien goals in de Eredivisie mag Santos op 28-jarige leeftijd het voor het eerst in een van de grote Europese competities laten zien. Hij krijgt in ieder geval een warm welkom op de clubsite. De Venezolaan treft bij de Baskische club een selectie met de nodige ervaring en veel huurlingen. Met die spelersgroep gaat Alavés voor handhaving in de Primera División. Het moet een volgende stap zijn op weg naar herhaling van het grootste succes uit de clubhistorie.

16 mei 2001, het is een datum die in het geheugen van de Alavés-supporters gegrift staat. Nooit was de Baskische club zo dicht bij Europees succes, nooit was de kater zo enorm. Delfí Geli is voor altijd de man van de meest ongelukkige kopbal in de Alavés-historie. De Liverpool-supporters in het Westfalenstadion konden hun geluk niet op toen de Spanjaard in de 116de minuut in eigen doel kopte. De goal van Jordi Cruijff was zo opeens niets meer waard. Liverpool won met 5-4 en Alavés verdween geruisloos van het hoogste podium.  

Liverpool en Alavés, het zijn ook de clubs die in de zomer van 2005 zaken deden. Mauricio Pellegrino liet Anfield achter voor een terugkeer in de Primera División. De Argentijnse mandekker met een verleden bij Barcelona en Valencia sloot zijn spelersloopbaan in het seizoen 2005/06 af op de Spaanse velden. Een glansrijk afscheid was het niet. Alavés kwam één punt tekort voor handhaving. Tien jaar lang was Alavés vervolgens afwezig in La Liga. Tien jaar in de schaduw, maar nu zijn de Basken terug.

Het is aan Pellegrino om de strijd tegen degradatie dit keer wel tot een goed einde te brengen. In tegenstelling tot mede-promovendus Osasuna was Alavés deze zomer uiterst actief op de transfermarkt. Huren en transfervrije spelers verleiden om naar Alavés te komen, dat was het plan van aanpak. Met onder anderen flankspeler Ibai Gómez (ex-Athletic de Bilbao) en centrumverdediger Alexis (ex-Valencia) verzekerde Alavés zich van de nodige Primera División-ervaring. Marcos Llorente (Real) en Theo Hernández (Atlético) lieten Madrid achter om in Mendizorroza op huurbasis ervaring op te doen.

José Bordalás zal met gemengde gevoelens toekijken als Alavés zondagavond aan het seizoen begint op bezoek bij Atlético Madrid. Hij loodste de club uit Vitoria-Gasteiz naar La Liga, maar het bestuur besloot niet verder te gaan met de Spaanse trainer. De coach dacht vaak te defensief, zo was het verwijt. De 49 competitiegoals in 42 wedstrijden in het kampioensjaar spraken niet in het voordeel van Bordalás. De bus parkeren is in de Primera División niet genoeg bij Alavés. Waar de situatie het toelaat, moet Pellegrino voor de aanval kiezen. Met Santos als een van de mogelijke speerpunten. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.