De Boer ziet Milik groeien in 'recordseizoen' Ajax

Ajax-trainer Frank de Boer hield Arek Milik twee weken geleden nog zeventig minuten op de bank op bezoek bij FC Groningen (1-2), maar twee wedstrijden later is de Poolse spits de grote man bij de Amsterdamse nummer twee van de Eredivisie. De hoofdcoach prijst de aanvalsleider.

'Tegen AZ klopte alles bij ons en het was een van onze betere wedstrijden van het seizoen', blikte De Boer op het clubkanaal terug op het met 4-1 gewonnen competitieduel met de Alkmaarders. 'Het was misschien wel de beste wedstrijd van Arek Milik. Niet alleen door zijn twee goals op zijn verjaardag, maar vooral de manier waarop hij continu aanspeelbaar was. Hij had iedere bal en kopte hem dan terug of hield hem vast.'

Daarmee had de Pool een groot aandeel in de ruime overwinning, meende de hoofdcoach. 'Het is of je dertig of veertig meter terug gaat spelen, of zelf kansen gaat creëren', stelde De Boer over de spits die tegen Feyenoord nog negentig minuten op de bank bleef en een week later slechts twintig minuten was gegund als invaller tegen FC Groningen. 'Als we Milik nodig hebben, gebruiken we hem. Maar als hij elke week zo speelt, staat hij elke week in de basis.'

Record
De ontwikkeling van Milik (al op dertien Eredivisie-treffers) loopt parallel met de goede vorm waar de hele ploeg in steekt. Ajax verloor op 13 december vorig jaar voor het laatst een competitiewedstrijd; in de laatste negen Eredivisie-duels werd slechts twee keer gelijkgespeeld. Daardoor draaien de Amsterdammers het beste seizoen sinds de aanstelling van De Boer (zie tabel hieronder).

'Toch kan elke wedstrijd voor ons dodelijk zijn', doelde De Boer op de vorm van koploper PSV. De Eindhovenaren hebben een voorsprong van één punt op de hoofdstedelingen en zijn al negentien wedstrijden op rij (!) ongeslagen. 'We krijgen PSV zelf nog, maar mogen zeker geen averij meer oplopen. Zelf hebben we gezien dat puntenverlies in een klein hoekje ligt, zoals tegen Roda JC (2-2 in de slotfase, red.). Dat kan PSV ook overkomen.'