De Boer: 'Het was een waardig afscheid voor Johan'

Frank de Boer is prima te spreken over de 3-0 overwinning die Ajax zondagmiddag boekte op PEC Zwolle. De trainer was bovendien onder de indruk van het eerbetoon aan Johan Cruijff in De Arena en de manier waarop zijn spelers daarmee omgingen.

'Ik denk dat we degelijk hebben gespeeld', oordeelde De Boer tegenover FOX Sports. 'Het was zeker niet onze beste wedstrijd van het seizoen. Voor rust zette PEC vroeg druk en daar anticipeerden wij slecht op, we wonnen weinig tweede ballen. Bij die goals deden we dat gelukkig wel goed en daarom gingen we heerlijk met een 3-0 voorsprong de rust in.'

De derde treffer van Arek Milik, die twee keer scoorde, gooide het duel volgens De Boer op slot. 'Cruijff zei ook altijd dat een 2-0 voorsprong met de rust vervelend is, omdat de wedstrijd dan met één doelpunt om kan slaan. Daarom was die 3-0 heel belangrijk. Na rust hebben we nog wel wat kansjes gehad, maar waren we niet erg doortastend. Het was een waardig afscheid voor Johan. Misschien was het daarom ook wel goed dat de wedstrijd niet heel sprankelend was, zodat alle aandacht naar het eerbetoon ging.'

Dat Ajax de wedstrijd al in de eerste helft kon beslissen na het uitgebreide eerbetoon aan Cruijff, vond De Boer knap. 'Je moet toch afwachten of de echte focus daar is. Bij Barcelona ontbrak de focus die ze normaal wel hebben tegen Real Madrid (Real won met 1-2, red.). Dan zie je dat zoiets gevolgen kan hebben. Of wij nu dan verder zijn dan Barcelona? Haha nee, dat denk ik niet.'

Arbiter Kevin Blom moest het nog even ontgelden bij De Boer. 'Ik vond Blom goed fluiten, maar hij moet wel consequent zijn en een penalty geven aan ons. Heel het stadion ziet dat Milik wordt vastgehouden. Dat is dan rood, jammer genoeg, maar het zij zo. Het is ook rood als wij dat doen. Doelpunten kunnen uiteindelijk het verschil maken in de titelrace. Dit was duidelijk een overtreding en ook rood.'