De Boer: 'Hadden PEC bij de strot, had 5-0 moeten worden'

Frank de Boer keek tevreden terug op zijn eerste overwinning op PEC Zwolle sinds 14 september 2013. Toch had de trainer van Ajax nog wel enige reden tot klagen. De 2-0 zege had immers veel groter kunnen uitvallen voor de Eredivisie-koploper.

'Ik denk dat wij een heel goede eerste helft hebben gespeeld,' reageerde De Boer na afloop bij de NOS. 'We hebben heel goed geanticipeerd op PEC Zwolle. We wisten dat ze met vijf verdedigers konden gaan spelen. We hebben daar op getraind afgelopen zaterdag, met de bedoeling om heel goed duidelijk te krijgen wat we op dat moment moesten doen. We hadden ze toen bij de strot.'

Ajax liet echter na toen al de knock-out toe te dienen aan de club die in de vorige vijf ontmoetingen twee keer te sterk was in de strijd om de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal en drie keer overeind bleef in de Eredivisie. 'Het is jammer dat het maar 1-0 bleef, het had eigenlijk 5-0 moeten worden, dat kunnen we onszelf verwijten', zei De Boer over de eerste helft. 'Na rust gingen ze va banque spelen met strijd. Gelukkig maakten we de 2-0, toen was de wedstrijd over.'

Rust
Dat het zo lang duurde voordat Ajax de zesde uitoverwinning had veiliggesteld, vond De Boer drie dagen na de Europese zege op bezoek bij Celtic een kwalijke zaak. 'We kunnen onszelf zwaar verwijten dat we na de eerste helft niet met drie doelpunten verschil voor stonden, want dan kan je jongens rust kan gaan geven', vulde hij aan bij FOX Sports. 'Joël Veltman zei in de rust dat de tank wel langzaam leeg ging. Hij is ziek geweest. Maar dat soort jongens kon ik nu niet wisselen.'

Met name Viktor Fischer had schuld aan het uitblijven van een vroegtijdige beslissing. De Boer nam de Deense spits in bescherming. 'Het is het belangrijkste dat hij in die situatie komt, dat is een kwaliteit. Hij weet zelf ook dat twee van die drie kansen moeten zitten, maar het vreet zo aan hem dat hij op dat moment misschien wel te geforceerd naar die goal toe wil. Die rust moet hij nog vinden. Als-ie dan weer valt, vallen die goals hopelijk weer met bosjes.'