De afvallers: van Van Aanholt tot Zoet

Reacties

Bondscoach Louis van Gaal maakte zaterdagochtend bekend welke spelers hij meeneemt naar het WK. Na het eerder geblesseerd afhaken van Rafael van der Vaart moest hij nog zes spelers teleurstellen.

De afvallers: van Van Aanholt tot Zoet

Jeroen Zoet (23) overleefde de schifting van Van Gaal niet. Als minst ervaren van de vier doelmannen die waren opgenomen in de voorselectie, is het afvallen van de PSV-keeper geen verrassing. Het betekent dat Zoet zijn debuut in het Nederlands elftal in elk geval tot na het WK moet uitstellen.

Ook Zoets clubgenoot Karim Rekik (foto) ziet het WK aan zijn neus voorbij gaan. Het afvallen van de Manchester City-huurling lag eveneens in de lijn der verwachting, omdat hij de afgelopen periode niet bij het Nederlands elftal, maar bij Jong Oranje doorbracht. Rekik (19) speelde tot dusver één keer voor Oranje.

Patrick van Aanholt verloor de concurrentiestrijd van Terence Kongolo.
Patrick van Aanholt verloor de concurrentiestrijd van Terence Kongolo.

Patrick van Aanholt speelde twee weken geleden tegen Ecuador een prima wedstrijd, maar blijft desondanks achter in Nederland. De verdediger werd in de concurrentiestrijd afgetroefd door Terence Kongolo, die als voordeel heeft dat hij niet alleen als linkervleugelverdediger, maar ook als centrumverdediger kan spelen. Van Aanholt geldt als meest opvallende afvaller.

Feyenoorder Tonny Vilhena gaat ook niet mee naar Brazilië. Hoewel zijn kansen op een plek in de WK-selectie groter werden door het geblesseerd afhaken van collega-middenvelder Rafael van der Vaart, blijft Vilhena achter in Nederland. Het houdt in dat de negentienjarige middenvelder nog op zijn Oranje-debuut moet blijven wachten. Dat zat er al aan te komen, want ook hij verbleef de afgelopen periode bij Jong Oranje.

Tonny Vilhena (links) en zijn clubgenoot Jean-Paul Boëtius zien hun WK-droom vervliegen.
Tonny Vilhena (links) en zijn clubgenoot Jean-Paul Boëtius zien hun WK-droom vervliegen.

Van Gaal had eveneens geen goed nieuws voor Jean-Paul Boëtius. De twintigjarige dribbelaar van Feyenoord stond in maart tegen Frankrijk (2-0 nederlaag) in de basis, maar wordt de dupe van de systeemwijziging die Van Gaal onlangs doorvoerde. Vanwege de switch van 4-3-3 naar 5-3-2 heeft Van Gaal minder vleugelspelers nodig dan voorheen.

Voor Quincy Promes (22), die net als Boëtius, Rekik en Vilhena de afgelopen periode bij Jong Oranje vertoefde, zal de boodschap van Van Gaal hard zijn aangekomen. De aanvaller van FC Twente speelde eerder deze week tijdens Jong Schotland – Jong Oranje (1-6) een fantastische wedstrijd, maar het was niet genoeg om de bondscoach ervan te overtuigen om hem mee te nemen naar het WK.

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.