Dauda helpt Vitesse aan eerste zege in zes maanden

Vitesse heeft voor het eerst sinds 8 maart weer een wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. De beslissing van Peter Bosz om Abiola Dauda op te stellen sorteerde effect. De spits maakte bij zijn basisdebuut tegen Excelsior namelijk direct drie doelpunten: 3-1.

Sinds zijn komst naar Vitesse deze zomer moest de 26-jarige Nigeriaan het doen met twee invalbeurten. Bosz gaf in de punt van de aanval namelijk de voorkeur aan de behendige Valeri Qazaishvili. De Georgiër droeg bij aan het goede positiespel van de Arnhemmers, maar omdat uit de eerste vier duels slechts een schamel punt gepakt werd en vooral het aanvallende rendement uitbleef, kreeg Dauda thuis tegen Excelsior een kans in de basis.

Na veertig minuten sloeg hij voor het eerst toe. Hij stond op de goede plek bij een corner van Zakaria Labyad en kopte de openingstreffer binnen. Eerder stond de lat een doelpunt van Guram Kashia in de weg, eveneens na een hoekschop van Labyad. Na een uur was het opnieuw raak voor Dauda (foto), maar dit keer mocht hij doelman Alessandro Damen bedanken. Die liet namelijk zijn houdbare inzet schieten.

Vijf minuten later kreeg hij een uitgelezen kans om zijn hattrick te voltooien, maar nadat Dauda de keeper al voorbij was, schoot hij de bal tegen verdediger Sander Fischer op. Uit de daaropvolgende corner was het alsnog raak. Dauda maakte goed af na doorkoppen van Kashia.

Eer
Vijf minuten voor tijd mocht Jeff Stans de eer redden voor Excelsior. Na een overtreding van Wallace mocht hij aanleggen van de strafschopstip en rondde feilloos af. De langverwachte zege van Vitesse kwam echter niet meer in gevaar. Na de 2-1 zege bij NAC Breda op 8 maart bleven de Arnhemmers namelijk elf Eredivisieduels op rij zonder overwinning: een negatief clubrecord.

Ondanks de drie punten tegen Excelsior blijft Vitesse overigens zeventiende staan in de Eredivisie. De Kralingers dalen op de ranglijst en bezetten nu de achtste plaats. Excelsior pakte zeven punten in de eerste vijf duels.