Dapper Dortmund na rode kaart Hummels strijdend ten onder tegen Leipzig

RB Leipzig heeft de aanval van Borussia Dortmund op de vierde plaats in de Bundesliga zaterdagavond afgeslagen. De thuisploeg speelde lang met een man minder door een rode kaart voor Mats Hummels, maar weerde zich kranig en sleepte er nog bijna een gelijkspel uit.

Borussia Dortmund
2 - 3
RB Leipzig
RB Leipzig

Dortmund maakte vorige week koploper Bayer Leverkusen nog punten afhandig (1-1), maar de kraker tegen Leipzig was geen gelijke strijd. De ploeg van Edin Terzic moest al na een kwartier verder met tien man. Hummels kreeg rood voor het neerhalen van de doorgebroken Loïs Openda, nadat de VAR had geconstateerd dat de overtreding buiten het strafschopgebied plaatsvond.

Het was vervolgens grotendeels eenrichtingsverkeer, maar aanvankelijk hield Dortmund-doelman Gregor Kobel zijn doel met het nodige kunst- en vliegwerk schoon. Na ruim een half uur was de Zwitser echter geklopt. Uit een corner kopte Mohamed Simakan de bal via Dortmund-verdediger Ramy Bensebaïni tegen de touwen. De goal ging uiteindelijk de boeken in als een eigen treffer.

Leipzig verzuimde vervolgens de power play-situatie nogmaals uit te drukken in de score, waardoor Dortmund zich vlak voor rust zowaar oprrichtte. Uitgerekend Niklas Süle, die als extra verdediger in de ploeg was gekomen na de rode kaart voor Hummels, trok de stand weer gelijk door de bal uit een voorzet van Julian Brandt in één keer achter Janis Blaswich (ex-Heracles Almelo) te schieten.

Heel lang hield Dortmund geen stand. Negen minuten na rust nam Leipzig weer de leiding. Xavi Simons stuitte na een combinatie met Christoph Baumgartner nog op Kobel, maar in de rebound scoorde de Oostenrijkse middenvelder wel. Dortmund ging dapper op jacht naar de gelijkmaker, maar liet enorme ruimtes vallen en daar profiteerde Yussuf Poulsen in de slotfase uiteindelijk van.

In de extra tijd deed Niclas Füllkrug met een rake kopbal uit een corner nog iets terug, nadat de ingevallen Donyell Malen even daarvoor ook al dicht bij een treffer was geweest. Het leverde nog een stormachtige paar laatste minuten op, waarin Süle nog een kans kreeg op de gelijkmaker. De verdediger schoot echter voorlangs, waardoor Dortmund strijdend ten onder ging en vijfde blijft.