Danilo, van tranen in Almelo tot vuurdoop tegen Pirlo

Reacties

Danilo Pereira maakte twee seizoenen geleden indruk als huurling bij Roda JC. De 23-jarige Portugees heeft sindsdien niet stilgestaan. De verdedigende middenvelder maakte dinsdag zijn basisdebuut in de Portugese nationale ploeg en staat aan de vooravond van een transfer naar een van de drie topclubs in Portugal.

Danilo, van tranen in Almelo tot vuurdoop tegen Pirlo

Het is hard gegaan met Danilo. In de zomer van 2012 dook hij (op de foto met Ciro Immobile) als grote onbekende nog op bij Roda JC, dat de uitblinker van het WK Onder-20 van 2011 destijds op huurbasis overnam van Parma. Van meet af aan maakte de in Guinee-Bissau geboren reus indruk. Al bij zijn komst werd Danilo geroemd om zijn sterke fysiek, functionele techniek en kopkracht.

Veel Nederlandse voetballiefhebbers zullen de voormalige jeugdinternational echter vooral herinneren om het incident tijdens het competitieduel van november 2012 met Heracles Almelo (5-1 nederlaag). Een opmerking van scheidsrechter Tom van Sichem kwam dusdanig hard aan dat de Roda-speler in tranen uitbarstte.

Mitchell Donald moet de gekwetste Danilo tot bedaren brengen in het competitieduel met Heracles Almelo.
Mitchell Donald moet de gekwetste Danilo tot bedaren brengen in het competitieduel met Heracles Almelo.

Van Sichem riep Danilo bij zich om hem een gele kaart te geven, maar zou daarbij ook kwetsende woorden hebben gebruikt. De arbiter zelf was zich van geen kwaad bewust. 'Hij kreeg een gele kaart voor zijn wegwerpgebaar. Maar ik heb absoluut niets gezegd over zijn moeder. Ik zou ook niet weten wat ik over zijn moeder zou moeten zeggen.'

Roda besloot na het horen van de toedracht uiteindelijk geen verdere stappen te ondernemen na het incident, dat ook Danilo niet meer uit zijn slaap zal houden. Gisteravond beleefde hij in de oefeninterland tegen Italië zijn vuurdoop; negentig minuten op het middenveld van Portugal, aan de zijde van de routiniers João Moutinho en Tiago. Tegenover hem stond niemand minder dan Andrea Pirlo.

Opmerkelijk genoeg zag Roda JC-trainer Ruud Brood in de Parma-huurling nog een centrale verdediger. 'Hij verdedigt zoals ik dat graag zie', vertelde Brood in oktober 2012 aan Voetbal International. 'Hij is sterk aan de bal, durft in te schuiven, heeft een goede pass in de benen, maar staat ook verdedigend zijn mannetje. Op het middenveld had hij eerder wat aanpassingsproblemen.'

Danilo Pereira (nummer 13) kijkt toe hoe de Italiaan Leonardo Bonucci het Portugese doel onder vuur neemt. Het is een voorbode van wat komen gaat: ook volgend seizoen staat Danilo mogelijk oog in oog met de Europese top, in de Champions League en misschien zelfs het EK.
Danilo Pereira (nummer 13) kijkt toe hoe de Italiaan Leonardo Bonucci het Portugese doel onder vuur neemt. Het is een voorbode van wat komen gaat: ook volgend seizoen staat Danilo mogelijk oog in oog met de Europese top, in de Champions League en misschien zelfs het EK.

Roda was uiteindelijk dusdanig tevreden dat het de optie tot koop in het contract van Danilo wilde lichten, maar de toen nog maar 21-jarige Portugees was twee zomers geleden te duur voor de Limburgers. Marítimo Funchal kon hem wel betalen en gaat daar nu van profiteren. De tweevoudige international heeft zich met indrukwekkende optredens in de kijker gespeeld van de nationale top.

Danilo kon vorig jaar al naar Benfica, de club waar hij tussen 2008 en 2010 speelde als jeugdspeler, maar géén contract kreeg. Trainer Jorge Jesus heeft zijn fout inmiddels ingezien, want nu hij verhuisd is naar Sporting Lissabon, is die club de favoriet in de strijd om de controleur. De interesse van Benfica is er nog, terwijl ook FC Porto belangstelling heeft. De transfersom? Een slordige vier miljoen euro.

Zelf bleef de man die in maart tegen Kaapverdië (2-0) al debuteerde voor de Selecão zaterdag na de kwalificatiewedstrijd tegen Armenië (toen hij op de bank zat) in de mixed zone rustig onder de belangstelling. 'Een transfer naar een topclub is inderdaad een mogelijkheid. Als mijn manager heeft gezegd dat er contact is, komt dat omdat er contact is. En ik heb inderdaad gesproken met Jorge Jesus. Maar meer ook niet.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.