Cultheld Király hangt zijn joggingbroek aan de wilgen

Reacties

Met zijn karakteristieke grijze jonggingbroek en zijn trucendoos groeide Gábor Király uit tot de cultheld van het EK 2016. Zijn broek is echter niet het enige dat de Hongaarse doelman, die dinsdag afscheid nam als international, uniek maakt.

Cultheld Király hangt zijn joggingbroek aan de wilgen

In de 29ste minuut van het EK-duel tussen Hongarije en IJsland heeft Király de bal in zijn handen. Hij wijst overtuigend naar rechts: daar gaat hij heen, om vervolgens met een stalen gezicht de bal door zijn benen naar links te gooien. Het typeert de doelman, die door een combinatie van lef, humor en uitzonderlijke kwaliteiten enig in zijn soort is. 'Király is een beetje gek', zei Timor Dombi ooit. De 35-voudig Hongaars international, die van 2000 tot 2002 onder contract stond bij FC Utrecht, schetste het beeld van Király tijdens de trainingen van het Hongaarse nationale elftal. Want zo grijs als zijn joggingbroek is zijn karakter zeker niet.

Met zijn veertig jaar werd hij niet alleen de oudste speler ooit op een Europees Kampioenschap, hij stal ook de harten van de Europese voetballiefhebbers. Dat kwam naast zijn charismatische uitstraling toch ook vooral door zijn kledingstijl. Waar de meeste voetballers tegenwoordig ijdeler zijn dan popzangeressen, draagt Király namelijk al twintig jaar dezelfde outfit. Een grijze jogginbroek met groene grasvlekken op de knieën en de sokken eroverheen getrokken.

Die weinig modieuze gewoonte vindt zijn oorsprong bij zijn eerste club in Hongarije. 'Aan het begin bij Szombathely in 1996 droeg ik een zwarte joggingbroek om mijn benen te beschermen tegen blauwe plekken en schaafwonden. Op een gegeven moment was die broek een keer niet gewassen en moest ik een grijze dragen. Wat volgde was een reeks van acht of negen ongeslagen duels, die ons redde van degradatie', vertelde Király op de website van de FIFA. Die broek ging daarna nooit meer uit. 'Waar ik daarna ook kwam, het is altijd mijn geluksbroek gebleven.'

Gábor Király probeert met een mooie zweefduik een Portugese treffer te voorkomen tijdens het EK.
Gábor Király probeert met een mooie zweefduik een Portugese treffer te voorkomen tijdens het EK.

Hoewel hij zijn broek dus al twintig jaar lang iedere wedstrijd droeg, kreeg het pas échte internationale aandacht toen hij op het EK 2016 in actie kwam. Zijn broek was het gesprek van de dag en leidde tot een enorme hype. Door het hele land gingen Hongaren in een grijze pyjamabroek naar hun werk, terwijl ze in Canada zelfs een televisieshow presenteerden in een joggingbroek.

Die geluksbroek bracht Király een glorieuze carrière, te beginnen met een overgang naar Hertha BSC. Een jaar later maakte hij al zijn basisdebuut in het nationale elftal van Hongarije, waar hij met zijn eerste balcontact in de wedstrijd tegen Oostenrijk een strafschop stopte. Tijdens zijn zeven jaar lange dienstverband in Berlijn maakte hij veel indruk. Het leverde hem zelfs vergelijkingen op met absolute iconen. 'Op de doellijn is hij beter dan Oliver Kahn', stelde Karl-Heinz Rummenigge.

In 2004 vertrok Király naar Engeland, om via Crystal Palace, West Ham United, Aston Villa en Burnley weer terug te keren naar Duitsland. Na vijf jaar bij 1860 München en een seizoen Fulham keerde hij in 2015 terug naar de club waar hij zijn debuut maakte. Ondanks alle zwervingen raakte hij zijn plaats onder de lat bij Hongarije nooit kwijt, tot zijn grote trots: 'Het is een ongelooflijke eer voor mij.'

Met 108 interlands achter zijn naam kreeg hij daarom een waardig afscheid in het vriendschappelijke duel met Zweden (0-2). Onder een staande ovatie verliet hij in de 29ste minuut het veld. Zijn vervanger, Balázs Megyeri, kreeg vervolgens binnen een minuut al een treffer om de oren door een vrije trap van Sam Larsson. Maar hij had dan ook geen joggingbroek aan. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.