Cruijff: 'Balbezit nu de grootste handicap van Oranje'

De vriendschappelijke interland tegen Japan heeft de kwetsbaarheid van Oranje bloot gelegd. Zowel Johan Cruijff als Willem van Hanegem heeft zorgen over wanneer er druk wordt gezet.

Volgens Cruijff was Japan-Nederland (2-2) vooral een goede les, en zegt het resultaat niets over de kansen van Oranje op het WK. Maar de oud-international heeft wel zijn zorgen naar aanleiding van de oefeninterland.

'Vroeger was de manier van spelen bij balbezit ons grootste wapen, nu is het onze grootste handicap', stelt Cruijff in De Telegraaf. 'Zodra de tegenstander meer druk zet en het tempo opvoert, ontstaan er meteen problemen.'

De Ajax-icoon wijst daarbij op het belang van een goede opbouw. 'Weet je goed het middenveld of de spits aan te spelen, dan heb je meteen één of twee linies die rugdekking geven. Terwijl als je vanuit de verdediging opbouwt en breed gaat spelen, er niemand achter de bal staat. Met alle risico's van dien, zoals ook tegen Japan duidelijk werd.'

'Al onze wapens uit onze handen'
Willem van Hanegem sluit zich aan bij Cruijff in diens zorgen om Oranje, dat zich na rust tegen Japan van de kwetsbare kant liet zien. 'In die tweede helft riskeer je niet alleen verlies, maar gebeurt er ook iets wat al onze aanstaande tegenstanders op de lange termijn sterker maakt.'

'Al die bondscoaches en hun scouts hebben in Genk weer eens bevestigd gezien hoe kwetsbaar we zijn als we onder druk worden gezet', vervolgt Van Hanegem in het AD. 'Dan gaan alle lange ballen van de eigen keeper naar de tegenstander, dan durven onze backs niet op te komen, dan zakken onze middenvelders, dan vallen al onze wapens uit onze handen.'