Cruciaal UEFA-congres met Van Praag al vroeg van start

Reacties

Ebbe Schwartz, Gustav Wiederkehr, Artemio Franchi, Jacques Georges, Lennart Johansson en Michel Platini. Deze zes bestuurders zwaaiden ooit de scepter als UEFA-voorzitter. Michael van Praag of de Sloveen Aleksander Ceferin treedt woensdagmiddag in hun voetsporen.

Cruciaal UEFA-congres met Van Praag al vroeg van start

De 68-jarige Nederlander en de 49-jarige Sloveen gaan woensdag het gevecht met elkaar aan in het Grand Resort Lagonissi Hotel in Athene. Het buitengewone congres kent slechts twee hoofdpunten: de verkiezing van een vrouw in het FIFA Council én vanzelfsprekend de strijd tussen Van Praag en Ceferin. De Sloveen weet zich gesteund door enkele grote bonden, maar de Nederlander acht zich nog allerminst kansloos. Niet geheel onlogisch, aangezien Gianni Infantino eind februari zeker niet de gedoodverfde winnaar van de FIFA-verkiezingen was.

Door de beperkte agenda kan er weleens heel snelle witte rook opstijgen uit Athene, zeker omdat de beraadslagingen al om 10.00 uur lokale tijd (9.00 uur bij ons) beginnen. Afhankelijk van de duur van de lunch kan er tussen 14.00 en 16.00 uur een winnaar bekend zijn. De stemming verloopt overigens geheim en alle 55 UEFA-bonden, van Gibraltar tot Duitsland, nemen deel aan de verkiezingen.

Michel Platini (links) en Lennart Johansson: twee iconische UEFA-voorzitters.
Michel Platini (links) en Lennart Johansson: twee iconische UEFA-voorzitters.

Omdat er slechts twee kandidaten deelnemen, is de procedure verder geen hogere wiskunde. In de eerste ronde dient een kandidaat een absolute meerderheid te krijgen om de strijd voortijdig te beëindigen. Met andere woorden: alleen als landen blanco stemmen of zich onthouden van een stemming volgt een tweede ronde. In deze tweede ronde volstaat een enkelvoudige meerderheid.

Platini
De winnaar van de verkiezingen maakt de termijn van Platini af en blijft tot maart 2019 in functie. Sinds de schorsing van de Fransman wegens het ontvangen van een dubieuze betaling van FIFA-baas Sepp Blatter zit de Europese voetbalbond al bijna een jaar zonder voorzitter. Als langst dienende vicevoorzitter nam Ángel Maria Villar de taken van de president waar. De Spaanse beroepsbestuurder mengde zich ook in de strijd met Van Praag en Ceferin, maar trok zich terug toen de ene na de andere bond partij koos voor de Nederlander of de Sloveen.

Platini, die van de FIFA zich gedurende zes jaar niet mag bezighouden met aan voetbal gerelateerde activiteiten, is als een van de sprekers aanwezig in Athene.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.