Competitiemodel Eredivisie staat serieus ter discussie

Reacties

De Eredivisie en het bureau Hypercube gaan binnenkort om tafel om de competitieopzet tegen het licht te houden. Door stokkende inkomsten en de zwakke internationale prestaties van de laatste jaren, is de vraag of het huidige format sportief en commercieel nog voldoet. 'Met de clubs gaan we nog dit seizoen het gesprek aan hoe toekomstbestendig we ons model nog vinden', zegt Eredivisie CV-directeur Jacco Swart.

Competitiemodel Eredivisie staat serieus ter discussie

'Uitgangspunt in de discussie is om de competitie sportief, maar ook zakelijk, voor fans, bedrijven en media zo interessant mogelijk te krijgen', zegt Swart in gesprek met Voetbal International. Hij geeft daarmee het tweede signaal dat de huidige opzet mogelijk op de schop gaat. Eerder deze maand opperde technisch manager Jelle Goes van de KNVB al dat de degradatieregeling zwaarder kan. Nederland heeft een van de lichtste systemen in Europa.

Slechts in 19 van de 54 UEFA-landen degradeert één team rechtstreeks. Daarbij zit behalve Nederland geen enkele topcompetitie. Dat weet ook Pieter Nieuwenhuis van het bureau Hypercube, dat voor vele bonden competitiemodellen ontwikkelt.

Geen idee
'Maar we gaan de gesprekken echt blanco in', zegt Nieuwenhuis. 'We hebben echt nog geen idee wat eruit gaat komen.' Nieuwenhuis was eerder betrokken bij de vernieuwde competitie in België, waar in de loop van het seizoen de zes beste clubs zich afscheiden en onderling spelen om de prijzen. Na aanvankelijke kritiek zijn er nu wel betere commerciële contracten en sportieve resultaten.

Nieuwenhuis: 'Er is een samenhang, al zit het door de resultaten ook niet tegen. Ik heb er veel mensen over gesproken. Het nieuwe model vraagt meer van spelers en biedt meer perspectieven wat de commerciële uitnutting betreft. Het doel is altijd om zo lang mogelijk de spanning vast te houden. Onlangs hebben we ook voor Denemarken een nieuwe opzet ontwikkeld. Een hoogste divisie met veertien ploegen, die na een competitie in tweeën wordt gebroken. Niet dat we een van die modellen nu als hét voorbeeld zien voor Nederland, dat laten we aan het krachtenveld over. Maar de kans dat er iets moderners uit komt, ligt voor de hand.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.