Combinatiestrafschop: magische momenten en flinke missers

Reacties

Lionel Messi en Luis Suárez verzorgden zondagavond het absolute hoogtepunt tijdens Barcelona - Celta de Vigo (6-1), door te scoren met een in tweeën genomen strafschop. Wie zijn de voorgangers van de sterren van Barça?

Combinatiestrafschop: magische momenten en flinke missers

• Een in tweeën genomen strafschop wordt vaak een Cruijff-Olsen-penalty genoemd, maar het waren niet de twee Ajacieden die voor de primeur zorgden. Volgens voetbalhistorici zijn Rik Coppens en André Piters de uitvinder van de combinatiestrafschop. Zij legden dit hoogstandje op de mat tijdens de interland België - IJsland in 1957, een spektakelstuk dat in 8-3 eindigde.

• De beroemdste variant is die van Johan Cruijff en Jesper Olsen. In 1982 legden zij doelman Otto Versveld op deze wijze in de luren tijdens de wedstrijd Ajax - Helmond Sport. De Amsterdammers wonnen met 5-0.

• Het leek Robert Pirès en Thierry Henry in 2005 ook wel aardig om met een combinatiestrafschop geschiedenis te schrijven. Hun poging mislukte echter hopeloos. Arsenal won de wedstrijd tegen Manchester City overigens met 1-0, opvallend genoeg dankzij een benutte in één keer genomen penalty van Pirès.

• Op 15 november 2014 lieten twee spelers van het Zuid-Koreaanse Jeonbuk zien hoe het ook kan. De Brazilianen Leonardo Rodriguez Pereira en Kaio Felipe Gonçalves leidden hun club zo naar een 1-0 zege op Pohang.

• Nog een geslaagde variant, van Sanfrecce Hiroshima tegen Shimizu S-Pulse. Hisato Sato geeft het balletje breed, waarna Tomoaki Makino afrondt. Daardoor hield Hiroshima een punt over aan het duel in de Aziatische Champions League: 1-1.

• Helemaal mis ging deze poging tot een penalty in tweeën van de Poolse club Korona Kielce in 2011. Piotr Gawecki en Andrzej Paprocki krijgen de bal echter niet achter de keeper van Ruch Chorzów.

• Tot slot die van zondagavond! Lionel Messi en Luis Suárez betoveren een bomvol Camp Nou en dragen zo bij aan een 6-1 zege op Celta de Vigo.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.