Column Engels voetbal: Van Gaal stapt in een wespennest

Reacties

Tom van Hulsen, operationeel hoofdredacteur van Voetbal International, schrijft voor VI.nl iedere zaterdag een column over het Engels voetbal.

Column Engels voetbal: Van Gaal stapt in een wespennest

De aanstelling van Louis van Gaal als manager van Manchester United, die meteen na het WK zijn beslag krijgt, maakt duidelijk dat de leiding van de Engelse club korte metten wil maken met het tijdperk-Alex Ferguson. De laatste weken was er in Manchester een hooglopende machtsstrijd gaande tussen de eigenaren en de 72-jarige Schot, die het maar moeilijk kan verkroppen dat hij niet meer aan de touwtjes trekt bij de club waar hij zoveel successen vierde.

Het geeft meteen aan in welk wespennest Louis van Gaal straks binnenstapt. Onze bondscoach heeft er de laatste maanden geen geheim van gemaakt dat hij graag bij een Engelse topclub wil werken en als deze kans voorbijkomt is het moeilijk nee zeggen. In alle euforie had Van Gaal er wellicht toch verstandig aan gedaan er iets langer dan een paar dagen over na te denken. Hoewel het moment van instappen niet beter kan – slechter dan dit seizoen wordt het niet – is Manchester United op dit moment waarschijnlijk de moeilijkste club om als trainer voor te werken.

Wie de situatie bij Manchester United goed wil begrijpen, moet even terug in de tijd. Vorig seizoen werd de ploeg onder leiding van Alex Ferguson afgetekend kampioen in de Premier League. Ferguson trad terug als manager en werd door de clubleiding neergezet als adviseur. Waar het bestuur ook had kunnen kiezen voor een boegbeeld als José Mourinho – die zelf meermalen aangaf graag naar Manchester United te willen komen – luisterde de leiding naar Ferguson en zijn roep om de aanstelling van David Moyes als nieuwe trainer. Met een sterke persoonlijkheid als Mourinho aan het roer was de rol van Ferguson vrijwel uitgespeeld geweest en dat paste niet in het straatje van Sir Alex, die op de achtergrond graag aan alle touwtjes blijft trekken.

Louis van Gaal en Sir Alex Ferguson.
Louis van Gaal en Sir Alex Ferguson.

David Moyes was iemand die door Ferguson onder controle gehouden kon worden. Ferguson speelde in het verleden in Schotland bij de club Drumchapel nog samen met David Moyes sr. en had een enigszins vaderlijke band met de van Everton afkomstige manager. Ferguson drukte Moyes op het hart dat hij bij Manchester United een ploeg achterliet die de komende tien jaar kampioen van Engeland zou kunnen worden en dat hij niet veel nieuwe spelers hoefde te halen. Moyes luisterde gedwee; je spreekt iemand die je net de baan van je dromen heeft bezorgd nu eenmaal niet snel tegen.

Het vervolg kennen we. Moyes maakte de fout zijn eigen assistenten mee te nemen van wie de meesten niet bekend waren met de clubcultuur op Old Trafford. Hij beulde de spelers af op de training waardoor hij al snel veel weerstand ondervond, hij bleek tactisch niet al te sterk en zijn ploeg was - in tegenstelling tot wat Ferguson hem had verteld - niet eens in staat aan te haken in de strijd om de Champions League-plaatsen. Het kostte Moyes uiteindelijk zijn baan, ondanks een tot 2019 doorlopend contract.

Interessant is nu te zien hoe de machtsstrijd zich bij de club verder ontwikkelt. De Amerikaanse familie Glazer, eigenaar van de club, is de bemoeienis van Ferguson spuugzat. Hem wordt het falen van Moyes mede aangerekend. Daarom ook drukten zij hun zin door en zetten ze met Louis van Gaal een grote persoonlijkheid neer als nieuwe trainer. De vraag is maar in hoeverre Ferguson zich daarbij zal neerleggen. De aanstelling van Ryan Giggs als interim-manager werd door de oud-trainer deze week meteen aangegrepen om te laten zien dat zijn rol nog niet is uitgespeeld. Hij haalde Paul Scholes over terug te keren naar Manchester United en nu staan er de rest van het seizoen naast Ryan Giggs met Paul Scholes, Nicky Butt en Phil Neville drie oud-spelers voor de groep. Samen met Gary Neville en David Beckham vormden zij 22 jaar geleden de beroemde Class of ’92, de gouden lichting van Manchester United onder Ferguson.

Sir Alex had veel liever gezien dat de ploeg ook na dit seizoen nog zou worden geleid door Ryan Giggs, iemand die net als Moyes naar hem luistert. 'De club moet echt voor Giggs gaan. Hij kent de club en heeft er alles meegmaakt', zo zette de Schot zijn mening kracht bij.

Een man als Louis van Gaal laat zich nu eenmaal niet de les lezen, wat tot gevolg zal hebben dat Ferguson een reuzenstap terug moet doen. En dat ligt niet in de aard van de Schot. Van Gaal zal rekening moeten houden met al deze sentimenten én hij zal de Class of ’92, die loyaal is aan Ferguson, aan zich moeten binden. Anders maakt hij net zo’n slechte start bij de club als David Moyes.

En dan heb ik het nog maar niet over de transferperikelen waarmee Van Gaal komende zomer te maken krijgt. De clubleiding is bereid 200 miljoen pond te investeren, maar welke absolute topspeler wil tekenen bij een club die zich niet eens plaatst voor Europees voetbal?

Als Louis van Gaal verstandig is, zet hij dit alles nog even rustig op een rijtje en bepaalt hij daarna pas wie hij als assistenten mee zal nemen. Ook Van Gaal zal inmiddels signalen hebben gekregen dat Arsenal wellicht vrijkomt, omdat Arsène Wenger ernstig twijfelft of hij moet aanblijven bij de Londense club.

Louis van Gaal is een uitstekende trainer voor Manchester United, maar de kans bestaat dat hij zich over een jaar realiseert dat Arsenal wellicht een betere keuze was geweest.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.