Column Engels voetbal: standbeeld voor Bobby Bergkamp

Reacties

Tom van Hulsen, operationeel hoofdredacteur van Voetbal International, schrijft voor VI.nl iedere zaterdag een column over het Engels voetbal.

Column Engels voetbal: standbeeld voor Bobby Bergkamp

Feit: als de vader van Dennis Bergkamp in de jaren zestig een hartstochtelijk fan was geweest van George Best - wat niet zo onlogisch geweest zou zijn - dan was er volgende week zaterdag bij het Emirates Stadium in Londen een standbeeld onthuld van George Bergkamp. Had pa Bergkamp een blinde voorliefde gehad voor het fraaie spel van Bobby Charlton of de noeste arbeid van Nobby Stiles, dan had er begin jaren zeventig wellicht een Bobby of Nobby Bergkamp in de straten van Amsterdam-West gevoetbald. Maar vader Bergkamp had nu eenmaal een andere voetbalheld: Denis Law.

Het verhaal gaat dat een Amsterdamse gemeente-ambtenaar op 10 mei 1969 weigerde om de die dag geboren baby in te schrijven als Denis Bergkamp – met één n dus. Als dat zo is moet deze man met terugwerkende kracht een taakstraf worden opgelegd, maar in de biografie Dennis Bergkamp van Jaap Visser en David Winner legt moeder Tonny uit dat het iets anders is gegaan. 'De jongens wilden niet dat hun broertje Denis ging heten. Het moest Dennis worden, dat vonden ze een leuke naam. Ik moet wel zeggen dat ik nog ergens een foto heb van Dennis in zijn wiegje met een foto van Denis Law erboven. Maar dat verhaal van die ambtenaar is dus grote onzin.'

Het is dus de schuld van de broertjes Bergkamp. Maar goed: Denis Law was het die vader Wim zó kon bekoren, dat hij zijn vrouw ervan wist te overtuigen hun jongste zoon naar de Schot te vernoemen. Voor wie het niet (meer) weet: Denis Law is de grootste Schotse naoorlogse voetballer. Het Engelse Huddersfield Town haalde hem op zestienjarige leeftijd weg uit zijn geboorteplaats Aberdeen en nog geen vier jaar later werd hij voor een Brits recordbedrag van 55 duizend pond verkocht aan Manchester City. Na een korte periode bij Torino in Italië belandde de ranke aanvaller in 1962 bij Manchester United, waar hij uitgroeide tot één van de populairste spelers ooit. Alex Ferguson gaf enkele jaren geleden treffend aan hoe ook hij opkeek tegen Denis Law. 'Ik zat eens in een café in Parijs toen de Duitser Sigi Held binnenkwam. Ik weet niet meer waarom, maar ik vroeg hem om zijn handtekening. Tot mijn stomme verbazing weigerde hij. Mijn reactie was in de trant van: Fucking hell, who do you think you are? Denis Law?'

Law won in 1968 de Europa Cup I met Manchester United - al miste hij door een blessure de finale tegen Benfica (4-1) - en bleef tot 1973 bij de club waaraan hij zijn hart had verpand. Aan het slot van zijn carrière speelde hij nog een jaar voor Manchester City, maar daar kreeg hij spijt van. Dramatisch sluitstuk was de wedstrijd op 27 april 1974. Op het programma stond de stadsderby Manchester United-Manchester City. Bij een nederlaag zou United degraderen uit de hoogste divisie. Negen minuten voor tijd maakte Denis Law met een miraculeuze hakbal de winnende treffer voor City: 0-1. Hij schrok er zo van dat juist híj verantwoordelijk was voor de degradatie van United, dat hij zich met tranen in zijn ogen meteen liet wisselen. Later bleek dat Manchester United sowieso zou zijn gedegradeerd gezien de andere uitslagen, maar Law ziet die dag nog steeds als de zwartste in zijn voetbalcarrière.

Net als Dennis Bergkamp is Denis Law een alom geliefd man. Hun carrières vertonen opvallend genoeg de nodige overeenkomsten. Law, opgegroeid in een arbeiderswijk in Aberdeen, belandde bij de club van zijn dromen na een kort, mislukt avontuur in Italië. Dennis Bergkamp voetbalde op straat in een arbeidersbuurt in Amsterdam-West, brak door bij Ajax maar groeide bij Arsenal pas uit tot een wereldster nadat hij bij Internazionale in Italië was weggekwijnd.

Vanaf volgende week hebben ze beiden een standbeeld. Denis Law is al (twee keer zelfs) vereeuwigd bij Old Trafford, het stadion van Manchester United. Dennis Bergkamp wordt komende zaterdag na manager Herbert Chapman, Thierry Henry en Tony Adams de vierde die door Arsenal wordt geëerd met een sculptuur voor de eeuwigheid. Het beeld is een weergave van een beroemde actie van Bergkamp uit 2003; in de lucht hangend probeert hij de bal te controleren tegen Newcastle United (zie foto). Met het eerbetoon aan Bergkamp gaan de gedachten vanzelf ook weer even naar Denis Law, die op 24 februari zijn 74ste verjaardag viert.

Met dank aan vader Bergkamp.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.