Column Engels voetbal: Paolo Di Canio is niet normaal

Column Engels voetbal: Paolo Di Canio is niet normaal

data-height="102" data-width="397" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/2a8c0296-9bab-4200-ae14-a82fb74f4b9a_image2578645602262421807.jpg" /> 'In de divisies waarin ik heb gewerkt lopen veel arrogante en modale spelers rond. Ik ben erin geslaagd iets te doen aan die mentaliteit en ik heb ze geholpen betere voetballers te worden. Ik heb alleen maar succes gehad. Dat geeft aan dat de methodes die wij als trainersstaf gebruikten, de juiste waren. Ik heb bewezen dat ik de beste trainer was in de divisies waarin ik heb gewerkt, en nu ben ik klaar voor de volgende stap.'

Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar in Engeland loopt een trainer rond die nog zelfverzekerder is dan Louis van Gaal. Paolo Di Canio was tot voor kort manager van Swindon Town, niet meer dan een subtopper in de Engelse League One, maar praat alsof hij als trainer al drie keer de Champions League heeft gewonnen. De Premier League is zijn doel, en toen Reading afgelopen week tot verbazing van velen manager Brian McDermott aan de kant schoof, nam Di Canio eigenhandig plaats in de driving seat. 'Ik ben in een fase beland waarin ik klaar ben om manager te worden in het Championship of de Premier League.'

De Reading-spelers reageerden geschrokken en lieten de clubleiding weten dat Di Canio wat hen betreft niet hoeft te komen. En dat is niet zo vreemd. De Engelse media lopen weg met de geboren Romein omdat hij altijd goed is voor een opmerkelijk verhaal, maar de daden en uitlatingen van de Italiaan zijn op z’n minst dubieus.

De tatoeages die Paolo Di Canio (44) heeft laten zetten vertellen het een en ander over de persoon die hij is. Op één arm staat het logo van West Ham United, de club waar hij tussen 1999 en 2003 als speler grote successen vierde. Op zijn borst staat een afbeelding van zijn in 2011 overleden vader. En op zijn andere arm staat het woord DUX, Latijn voor leider. Die term verwijst naar Benito Mussolini, Il Duce, de Italiaanse fascistenleider in de Tweede Wereldoorlog die door Di Canio wordt aanbeden. <br /><br /> Als speler van Lazio Roma maakte hij regelmatig de Hitlergroet naar de harde supporterskern van de club, die dat gebaar enorm waardeerden (foto). In Engeland wordt dat verleden vaak opgerakeld, maar het is nooit reden geweest om Di Canio niet langer serieus te nemen. Sterker: de grote populariteit die hij vergaarde als speler van Sheffield Wednesday, West Ham United en Charlton Athletic lijkt nooit verloren te gaan. Ook nu stond de kandidatuur van de Italiaan voor de managersfunctie bij Reading groot in alle dagbladen, omdat hij toevalligerwijs in het stadion zat tijdens de wedstrijd tegen Aston Villa. Dat duel verloor Reading met 1-2, waarna de clubleiding besloot Brian McDermott te ontslaan.

Di Canio werd afgelopen seizoen met Swindon Town kampioen van League Two. Dat vond hij zo'n enorme prestatie, dat hij meende zich alles te kunnen permitteren. Hij schoffeerde supporters en het bestuur van de club, wat uiteindelijk tot een breuk leidde. In de nacht na zijn ontslag brak hij in bij Swindon, om zijn werkkamer leeg te kunnen halen. Het tafereel werd vastgelegd door bewakingscamera's en de media hadden weer een verhaal te vertellen.

Zeker een schandaalkrant als The Sun hoopt dan ook van harte dat Di Canio de baan krijgt; stijgende oplage gegarandeerd. Het gevaar bestaat dat ook de Russische Reading-eigenaar Anton Zingarevich op die manier gaat denken: een schandaaltje meer of minder kan op de koop toe worden genomen, in ruil voor de enorme media-aandacht die wordt gegenereerd bij de aanstelling van de zelfverklaarde fascistenaanhanger. En als Reading niet toehapt, dan wel een andere club met een eigenaar die om publiciteit verlegen zit.

Ik vrees dat we Di Canio binnenkort dan ook weer veelvuldig om aandacht zullen zien schreeuwen. Dat mag. Als we het maar niet normaal gaan vinden.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's