Column Engels voetbal: hairspray voor Wayne Rooney

Column Engels voetbal: hairspray voor Wayne Rooney

data-height="102" data-width="397" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/d1d6b605-2598-4e5a-92d8-d094a61bb23c_image1719737869786153344.jpg" /> Wie zich als journalist verdiept in het vroegere leven van Wayne Rooney, stuit op allerlei details die er totaal niet toe doen maar die om een of andere reden toch het nieuws hebben gehaald. Zo heb ik mij in mijn leven bijvoorbeeld werkelijk geen moment afgevraagd naar welke film Wayne zijn vriendinnetje Coleen meenam op hun eerste date, maar door mijn spitwerk in de archieven weet ik dat nu toch. En ik zal het waarschijnlijk ook nooit meer vergeten, eenvoudigweg omdat het de film Austin Powers: The Spy Who Shagged Me betrof.

Ik weet nu ook dat Wayne zijn Coleen al op veertienjarige leeftijd ontmoette – al gaan er geruchten dat het al op hun twaalfde was – en dat ze samen iets kregen nadat Coleen hem had gevraagd haar fietsband te plakken. Dat Wayne al in zijn pubertijd bordeelbezoek tot een favoriete hobby maakte blijft zelden onvermeld, maar dat hij op verzoek van een prostituee een keer zijn handtekening zette op een briefje waarop zij had geschreven: I had sex with Wayne Rooney, dat wist ik dan weer niet.

Kortom: ik heb een zwak voor Wayne Rooney. Ik ging afgelopen week eens na wat ik deed toen ik zeventien jaar en 111 dagen oud was; ik zat op de middelbare school en werkte in mijn vrije tijd als pluizer bij een rozenkweker. Wayne Rooney maakte toen hij zeventien jaar en 111 dagen oud was zijn debuut in het nationale voetbalelftal van Engeland. Na de wedstrijd - tegen Australië in het stadion van West Ham United - reed een kennis hem naar huis, want Wayne had uiteraard nog geen rijbewijs. Thuisgekomen trapte hij op straat een balletje met zijn vrienden, die hem het hemd van het lijf vroegen: 'Hoe was David Beckham in het echt?' Sinds Wayne Rooney op 19 oktober 2002, vijf dagen vóór zijn zeventiende verjaardag, als invaller van Everton op magistrale wijze het winnende doelpunt maakte tegen Arsenal, staat hij in het middelpunt van de belangstelling omdat de media in de gaten kregen dat er een nieuwe superster was geboren. Voor een jongen die onder moeilijke omstandigheden is opgegroeid in de wijk Croxteth in Liverpool, waar straatbendes heersen en vechtpartijen aan de orde van de dag zijn, ging een wereld open.

Plotseling deed zijn uiterlijk er niet meer toe, renden bakvissen achter hem aan en verdiende hij een salaris waarmee hij zijn hele familie kon onderhouden. Dat kwam goed uit, want pa was - laten we zeggen - niet al te honkvast als het om werk ging en moeder Rooney verdiende alleen wat bij als dinner lady op de basisschool in Croxteth. Andere kant van het verhaal was dat zijn privacy volledig verdween. Waar Wayne en zijn trouwe Coleen ook verschijnen; altijd liggen er fotografen in de bosjes, altijd is er de dreiging van een tv-camera. En dat al tien jaar lang.

In dat licht bezien – en afgezet tegen het feit dat hij met een jaarinkomen van zo’n achttien miljoen euro inmiddels de bestbetaalde voetballer ter wereld is na Lionel Messi en Cristiano Ronaldo – is het bijna aandoenlijk om te zien dat Rooney in gevecht blijft met zichzelf over zijn uiterlijk. De laatste tijd is vooral zijn haarinplant een belangrijk gespreksonderwerp in de Engelse kappersbladen en tabloids.

Dinsdag, na zijn winnende goal tegen Oekraïne, maakte Rooney een gebaar alsof hij zijn haar met spray inspoot. Het bleek een afspraak met Andy Carroll, van wie hij 'een haarproduct' had geleend. Als hij koppend zou scoren, zou hij Carroll op die manier bedanken. Rooney deed het graag. 'Hopelijk krijg ik nog eens net zulk haar als Andy', zei Wayne. Het was niet eens een grap. Hij zou er zo een paar doelpuntjes voor inruilen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's