Column Engels voetbal: Ferguson haalt Guinness Book

Column Engels voetbal: Ferguson haalt Guinness Book

data-height="102" data-width="397" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/8d28c8e5-8aa1-4e82-a454-154e96172f4c_image6341272565344486195.jpg" /> Afgelopen week circuleerde een fraaie statistiek op Twitter. Het ranglijstje van het recordaantal titels in Engeland: 1. Manchester United (20), 2. Liverpool (18), 3. Alex Ferguson, Ryan Giggs en Arsenal (13), 6. Paul Scholes (11), 7. Everton (9). En er was niets aan gelogen.

Sir Alex Ferguson heeft al enkele keren de kans gehad om afscheid te nemen op een absoluut hoogtepunt, maar vooralsnog bedankt hij voor de eer. Om de twee jaar roept hij dat hij over twee jaar zal stoppen, maar als dat moment nadert vindt hij altijd weer een reden om zijn eerdere uitspraken in te trekken.

Dat kan pijnlijke consequenties hebben: er zijn voorbeelden genoeg van spelers en trainers die net iets te lang zijn doorgegaan. Brian Clough werd landskampioen als manager van Derby County en Nottingham Forest en won met die laatste club twee keer de Europa Cup I, maar zat tegen het eind van zijn carrière soms beschonken op de bank en degradeerde in zijn allerlaatste seizoen als trainer met Forest uit de Premier League. En Bobby Robson, groot geworden door Ipswich Town naar de Europese top te brengen, moest op zijn 71ste nog de vernedering ondergaan van een ontslag: hij werd bij Newcastle United aan de kant gezet nadat de ploeg het seizoen 2003/04 slecht was begonnen.

Diezelfde Bobby Robson is door Alex Ferguson in het verleden veelvuldig aangehaald als het ging om zijn toekomst als manager. 'Ik ben zeker niet van plan om Bobby Robson na te gaan doen', zei hij dan. Op het moment van zijn ontslag bij Newcastle United was Robson 71 jaar en 194 dagen oud. Daarmee is hij de oudste manager aller tijden in de Premier League; hij staat er zelfs mee in het Guinness Book of Records. Alex Ferguson doorbreekt op 13 juli aanstaande het record van Bobby Robson, waardoor alle uitspraken over zijn directe toekomst met een korreltje zout genomen kunnen worden. Dit is vooral vervelend voor de kroonprinsen die al enige tijd zitten te wachten op een vertrek van Ferguson als manager van Manchester United. David Moyes van Everton wordt al zo'n tien jaar genoemd als gedoodverfde opvolger, maar hij moet de moed inmiddels hebben opgegeven. Ole Gunnar Solskjaer, oud-speler van The Mancunians en nu trainer van Molde FK, is door Ferguson zelf weleens naar voren geschoven als zijn eventuele opvolger, net als Ryan Giggs. En geloof het of niet, maar ook José Mourinho kan niet wachten op het moment dat Ferguson vertrekt, want werken bij Manchester United is de grote droom van de Portugees.

Het lijkt er echter op dat ze nog even moeten wachten. Zoals Mourinho laatst zei: 'Ik denk dat Sir Alex en ik op hetzelfde moment stoppen. Hij als hij negentig is, ik als ik zeventig ben.' Laten we zolang het kan nog maar genieten van de kunsten van Ferguson. Waar Manchester City en Chelsea na vorig seizoen dachten door te pakken, gingen die clubs ten onder aan een interne strijd der ego's. Zo is het niet verbazingwekkend dat Man City pas goed ging presteren toen enfant terrible Mario Balotelli eenmaal van de hand was gedaan.

Alex Ferguson behield bij Man United intern wél de rust, deed met het aantrekken van Robin van Persie een extreem goede zet en bouwt nu rustig verder aan een team dat komend seizoen weer echt moet gaan meedoen in de Champions League.

De oudste trainer ooit ter wereld was Ivor Powell, oud-speler van onder meer QPR en Aston Villa en achtvoudig Welsh international. Hij was 93 jaar toen hij op 26 mei 1910 afscheid nam als manager van Team Bath. Tweeënhalf jaar later overleed hij. Zover zal Alex Ferguson het waarschijnlijk niet laten komen. Maar ik weet het niet zeker.

NB. De volgende column van Tom van Hulsen verschijnt op 18 mei. (Tom van Hulsen is tevens de auteur van het boek Kick & Rush, dat sinds deze week in de winkel ligt. Hierin is een aantal van zijn columns verzameld plus een reeks andere, niet eerder gepubliceerde, boeiende verhalen, reportages en interviews die allemaal betrekking hebben op het door velen zo geliefde Engelse voetbal. Het boek is ook te bestellen in onze webshop).

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's