Column Engels voetbal: Bale wordt juichend uitgezwaaid

Tom van Hulsen, operationeel hoofdredacteur van Voetbal International, schrijft voor VI.nl iedere zaterdag een column over het Engels voetbal.

Column Engels voetbal: Bale wordt juichend uitgezwaaid

Toen Tottenham Hotspur in 1961 Jimmy Greaves overnam van AC Milan, betaalde het een voor die tijd sensationeel recordbedrag voor de speler: 99.999 pond. Volgens de overlevering kwamen beide clubs het vreemde bedrag overeen, omdat de Spurs hun aanwinst niet wilden opzadelen met de druk van een transfersom van 100.000 pond. Greaves, die eerder naam had gemaakt bij Chelsea en voor Tottenham Hotspur uiteindelijk liefst 266 keer zou scoren, kreeg ook nog wat tekengeld toegestopt: tien pond om precies te zijn. Er kwam geen zaakwaarnemer aan te pas.

'Ik kan me niet herinneren dat iemand mij destijds heeft gezegd dat een voetballer nooit 99.999 pond waard kon zijn', vertelde Jimmy Greaves enkele jaren geleden aan The Daily Mirror, als reactie op de transferbedragen die kort daarvoor waren betaald voor Fernando Torres (vijftig miljoen pond) en Andy Carroll (35 miljoen). 'Dat kwam omdat de transfersom destijds veel meer in verhouding was met het dagelijkse leven.'

In 1979, achttien jaar dus na de opmerkelijke transfer van Greaves, werd er voor het eerst één miljoen pond betaald voor een voetballer. Trevor Francis verruilde Birmingham City voor dat bedrag voor Nottingham Forest. Ook toen werden er geen vragen gesteld bij de waarde van de speler. Francis werd gezien als een enorm talent. In zijn eerste vijftien wedstrijden voor Birmingham City had hij liefst vijftien keer gescoord. Nadat hij in zijn zestiende duel doelpuntloos was gebleven, bracht het radioprogramma BBC Sports Report  groot nieuws: 'Trevor Francis did’t score today!' En toen de aanvaller enkele maanden later Nottingham Forest met het enige doelpunt in de finale tegen Malmö FF de Europa Cup I bezorgde, waren de weinige sceptici ook overstag.

2013 zal voortaan worden aangemerkt als het jaar waarin een club voor het eerst meer dan honderd miljoen pond (zo’n 116 miljoen euro) voor een voetballer betaalde. Een dezer dagen zal Tottenham Hotspur naar verwachting een akkoord bereiken met Real Madrid over een overgang van Gareth Bale. Een deal die - 52 jaar na de Jimmy Greaves-transfer - een nieuw recordbedrag zal opleveren. Dit keer krijgen de Spurs het geld echter in kas.

En nu rijzen er wél vragen. Real Madrid heeft een enorme schuldenlast, moet met het oog op de aanstaande Financial Fair Play-regels danig inbinden, maar kan blijkbaar wel zonder enige sanctie een risico van honderd miljoen pond nemen. Sterker: The Daily Telegraph berichtte afgelopen week dat de transfer De Koninklijke in totaal bijna 200 miljoen pond gaat kosten, op basis van het zesjarige contract dat voor Bale klaarligt: rond de 100 miljoen voor de transfer plus een netto (!) salaris van 7,8 miljoen pond per jaar. Bruto is dat ongeveer 94 miljoen pond over zes jaar. Daarbovenop komen nog fees voor tussenpersonen en waarschijnlijk een bedrag aan tekengeld.

Tel uit je winst. Alleen is het dus ten zeerste de vraag waar die winst nog vandaan kan komen. Ook in voetballand zelf vragen velen zich inmiddels af waar Real mee bezig is. Arsenal-manager Arsène Wenger liet afgelopen week al optekenen dat hij vindt dat de voetbalwereld 'crazy' is geworden als transfersommen inderdaad tot boven de 100 miljoen zullen oplopen. Al zal ook meespelen dat Arsenal door de enorme concurrentie voorlopig zelf naast alle grote spelers heeft gegrepen...

Hoe het ook zij: je kunt het Tottenham Hotspur en Gareth Bale zelf niet kwalijk nemen. De Londense club heeft een begroting van rond de 145 miljoen pond. Als Bale nu voor 100 miljoen wordt verkocht, kan de club in één keer vrijwel een heel nieuw elftal kopen. En Bale zelf wordt door het zetten van zijn handtekening in één klap puissant rijk.

Of het op de lange termijn voor het voetbal een goede zaak is, is een andere vraag. De voetbalfans kunnen, zeker in deze crisistijd, het smijten met geld steeds minder waarderen. Jimmy Greaves vertrok in 1970 bij Tottenham Hotspur om voor West Ham United te gaan voetballen. Hij bleef enorm populair bij de Spurs-fans en twee jaar later kreeg hij een benefietwedstrijd op White Hart Lane: bijna 46.000 mensen kwamen af op de 'Goodbye Greaves Testimonial' tegen Feyenoord, en hij kreeg het afscheid (en nog wat geld) dat hij verdiende.

Hoe goed hij ook is: Gareth Bale moet nog maar zien of hij ooit een dergelijk eerbetoon zal krijgen. Je hebt eerder kans dat hij voor die honderd miljoen juichend wordt uitgezwaaid.

Bekijk hier al onze video's