Collins en Ola John achttiende broers in Oranje-historie

Het Nederlands elftal heeft er weer een nieuw broederpaar bij. Collins en Ola John zijn de achttiende broers uitkomend voor Oranje. Dinsdag al maakte bondscoach Louis van Gaal bekend dat Benfica-aanvaller Ola John (foto) aan de aftrap verschijnt tijdens het oefenduel met Italië van woensdagavond in de Amsterdam Arena.

Collins en Ola John achttiende broers in Oranje-historie

Zijn oudere broer Collins John kwam twee keer uit voor Oranje. Op 18 augustus 2004 liet bondscoach Marco van Basten de toenmalig Fulham-aanvaller debuteren tijdens de vriendschappelijke interland tegen Zweden (2-2). Twee weken later kreeg hij ook speeltijd tegen Liechtenstein (3-0 zege). De nu 27-jarige Collins John, die zonder club zit na een kort avontuur bij Barnet, speelde sindsdien geen interlands meer.

Zeventien gebroeders gingen Collins en Ola John voor. Dé en Tonny Kessler waren ruim honderd jaar geleden de eerste broers die beiden voor Oranje speelden. In totaal kwamen zij tot 24 interlands en tien doelpunten. Opvallend genoeg haalden ook hun neven, de broers Boelie en Dolf Kessler, het Nederlands elftal.

Frank en Ronald de Boer zijn de broers die samen de meeste interlands speelden. In totaal kwamen zij tot 179 duels, waarin zij samen goed waren voor 26 treffers. Daarmee laten zij René en Willy van de Kerkhof (110-10) en Erwin en Ronald Koeman (109-16) achter zich. De broers die het meest recent hun opwachting maakten in Oranje zijn Luuk en Siem de Jong (8-1).

Waar Collins en Ola John waarschijnlijk nooit samen in Oranje zullen spelen, gebeurde dat wel met enkele andere koppels. Zo stonden Frank en Ronald de Boer liefst 56 keer samen op het veld tijdens een interland, terwijl Willy en René van de Kerkhof tot 33 gezamenlijke duels kwamen waaronder de WK-finale in 1978. Erwin en Ronald Koeman speelden 26 keer samen namens Oranje, onder meer op het EK in 1988 in Duitsland, dat door Oranje winnend werd afgesloten. (Arjan van den IJssel) <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's