Cocu kraakt kritische noot: 'Voor de rust ondermaats'

Hoewel PSV-trainer Phillip Cocu de drie punten graag bijschreef, was hij allesbehalve tevreden over het duel van de Eindhovenaren met Vitesse (1-0). Vooral voor rust gaf zijn ploeg niet thuis meende de coach van de Eindhovenaren, die lovende woorden reserveerde voor matchwinner Siem de Jong.

'Zwaarbevochten, maar uiteindelijk wel verdiend', zo omschreef Cocu de nipte thuiszege. Tevreden was hij allerminst. 'De eerste helft vond ik écht ondermaats, dat heb ik ook heel duidelijk aangegeven in de rust. Je kunt soms wedstrijden spelen waarin het niet optimaal loopt, maar ik verwacht dan wel een bepaalde inzet en agressiviteit. Je moet een signaal afgeven in eigen huis, dat heb ik voor rust totaal niet gezien. In de tweede helft gelukkig wel, maar dat contrast was wel te groot.'

De 1-0 van De Jong viel uit een ingestudeerde corner, iets dat wel voor een glimlach zorgde bij Cocu toen hij bij FOX Sports werd gevraagd naar die treffer. 'We hebben erop getraind. Dus dat is mooi; als je ergens aandacht aan besteedt en het lukt ook nog. Na de winterstop scoren we heel veel uit corners en vrije trappen. En ook dit is weer een voorbeeld van een wedstrijd die beslist wordt door zo'n goal.'

Dat Siem de Jong de maker was van het enige doelpunt verbaasde Cocu niet. 'Hij heeft heel veel kwaliteiten, daarom waren we ook heel blij dat hij naar PSV kwam. Hij heeft wat ongemakken gehad en had tijd nodig. Dat is niet raar als je er zolang uit geweest bent. De laatste weken zie je hem steeds sterker worden', refereerde Cocu onder meer aan de vier goals in de laatste drie optredens van de middenvelder.

Hoewel PSV na de winterstop prima resultaten kan overleggen, is het gat naar Ajax en Feyenoord er nog steeds.  'Die clubs presteren ook meer dan uitstekend. We zullen dat stapje dichterbij moeten komen. Dat kan alleen door onze eigen wedstrijden te winnen, dus we hebben gedaan wat we moesten doen. En nu is het hopen', doelde hij op de uitduels van Feyenoord en Ajax bij respectievelijk SC Heerenveen en Excelsior. Overigens gaf Cocu aan Andrés Guardado gewisseld te hebben vanwege lichte hamstringklachten, fysieke ongemakken die na aankomst bij de Mexicaanse nationale ploeg onderzocht zullen worden komende week.

Ingestudeerd
Ook de doelpuntenmaker zelf was blij met zijn doelpunt. 'Ja, hij was ingestudeerd', erkende De Jong over de corner. 'We hadden het besproken en dit kwam goed uit zo. Ik raakte 'm lekker.'

Voor De Jong was het zijn eerste volledige wedstrijd van 2017. 'Ik voel wel dat mijn lichaam het nu negentig minuten aan kan. Dat is wel waar ik naartoe heb gewerkt. Ik ben blij dat ik in de basis mocht blijven staan, al dwing je dat ook zelf af. Ik heb er hard voor getraind. Als je dan de kans krijgt, moet het ook een beetje meezitten. Ik ben blij dat ik zo belangrijk kan zijn. Nu kunnen we zien of er zondag nog wat gaat gebeuren', keek ook hij al met een schuin oog naar de concurrentie.