Cocu: 'Depay heeft kwaliteiten voor een stap hogerop'

Memphis Depay heeft zich ook zaterdagavond van grote waarde voor PSV getoond. Trainer Phillip Cocu en aanvoerder Georginio Wijnaldum roemden de Eredivisie-topscorer na afloop van de 3-1 thuiszege op FC Utrecht, die mede door twee goals van Depay tot stand kwam.

Cocu zag zijn ploeg voor rust stoeien met het defensieve Utrecht, maar direct na rust twee keer toeslaan. 'In de eerste helft waren we wel dominant, maar om door zo'n hechte defensie heen te kunnen spelen moet het tempo en het ritme omhoog', zo begon hij zijn analyse bij FOX Sports. 'De eerste twintig minuten na rust hebben we dat prima gedaan. We hebben vervolgens alleen nagelaten het duel in het slot te gooien met de 3-0. Utrecht kwam daardoor nog even terug in de wedstrijd, maar uiteindelijk is 3-1 wel een goed resultaat. Wíj hebben onze wedstrijd gewonnen en kunnen nu afwachten wat de concurrentie gaat doen', doelde hij onder meer op het gat met rivaal Ajax van vijftien punten.

Depay tekende met een fraaie treffer voor de 2-0 en bepaalde uit een vrije trap de eindstand.  'Een geweldige goal uit een heel mooie aanval', zo omschreef Cocu de 2-0. 'Het is simpel: Memphis is een heel belangrijke speler voor ons. Hij is bijna bij elke gevaarlijke situatie betrokken. Ik denk dat hij heel veel geleerd heeft en dat nog steeds doet. Maar dat hij de kwaliteiten heeft om een stap hoger te gaan zetten, dat is wel duidelijk.'

'Memphis is inderdaad heel belangrijk, maar dat is hij alle wedstrijden geweest', beaamde ook Wijnaldum. 'De anderen werken heel hard om hem belangrijk te maken.' Overigens wilde Wijnaldum nog niet aan de titel denken. 'Een voorsprong van vijftien punten, natuurlijk is dat leuk. Maar wij moeten niet te ver vooruitkijken.'

Topscorer
'Alles gaat weer een beetje vanzelf', zo meende Depay zelf ook dat zijn vorm weer op het gewenste peil is. 'Mijn acties op snelheid en de goals zijn er weer. Dat probeer ik nu vast te houden. Dan is zo'n avond zeker lekker.' Door zijn twee treffers is Depay inmiddels met vijftien doelpunten uit achttien optredens topscorer in Nederland. 'Maar het hadden er meer moeten zijn. Ik kan elke wedstrijd scoren. Of topscorer worden een doel is? Nu ik bovenaan sta wel, maar het is belangrijker dat ik belangrijk ben voor het team en dat we blijven winnen.'