CL-finale Live: historische treble, Pirlo en Xavi in tranen

Reacties

In Berlijn heeft Barcelona ten koste van Juventus de Champions League gewonnen. In VI Live volgden we die eindstrijd op de voet. In ons dossier vind je een overzicht van al het nieuws rond de CL-finale.

CL-finale Live: historische treble, Pirlo en Xavi in tranen

Hierbij sluiten we de VI Live voor zaterdag. Een memorabele avond, waarop Barcelona ten koste van Juventus de Champions League won. Lees hieronder alle ontwikkelingen van vandaag nog eens rustig terug.

23.20 uur: SUPER CUP
Door de winst van Barcelona is ook duidelijk hoe het duel om de Europese Super Cup eruit gaat zien. Lees hier meer.

23.15 uur: SPELERS NOG OP HET VELD
Het feestje gaat onverminderd door op het veld. De Barcelona-spelers vieren de titel met hun fans. Overigens heeft Gerard Piqué zojuist het volledige doelnet losgekipt. Een cadeautje voor zijn vrouw Shakira?

23.10 uur: HISTORIE
VI zette de nieuwe Champions League-winst van Barcelona in historisch perspectief. Lees er hier meer over. En lees hier meer over de individuele prestaties van een illuster Barcelona-kwartet.

23.05 uur: TOPSCORERS
Lees hier nog eens alles over de topscorerstitel van dit Champions League-seizoen. Een fraaie lijst!

23.03 uur: UNICUM
Barcelona is de eerste club ooit die twee keer de treble wint. Ook Ajax en PSV behoren tot dat eliteclubje.

23.00 uur: ANALYSE
VI-analyticus Taco van den Velde bespreekt direct de eindstrijd. Hij ziet Barcelona als de verdiende winnaar.

22.59 uur: BERLIJN
Ze werden er in 2006 wereldkampioen met Italië, maar nu is Berlijn Gianluigi Buffon, Andrea Pirlo en Andrea Barzagli minder gunstig gezind. Ze zien de Champions League-beker aan hun neus voorbijgaan. Overigens was ook Patrice Evra hevig teleurgesteld. Hij verloor voor de vierde keer in zijn vijfde CL-finale.

22.58 uur: DAAR IS-IE!!!
Als laatste speler neemt aanvoerder Xavi de Champions League-beker in ontvangst. Wat een afscheid voor de middenvelder, die al hossend met de Cup met de Grote Oren de kroon op zijn loopbaan zet. Vervolgens gaat de beker van hand tot hand. Lees hier nog eens alles over de enorme prijzenkast van Xavi.

22.56 uur: MORATA
Omdat Barcelona met 1-3 te sterk was, grijpt Álvaro Morata naast zijn tweede Champions League-eindzege op rij. De Madrileen tekende voor de Turijnse treffer, maar kon niet voorkomen dat de Catalanen zich tot opvolger van Real Madrid zouden kronen.

22.55 uur: DAAR KOMEN DE WINNAARS
Ook de spelers van Barcelona mogen de trap op om hun prijs op te halen. Logischerwijs is de stemming hier wel een stuk vrolijker.

22.53 uur: IN MINEUR
Wat een schitterend beeld! Andrea Pirlo staat in tranen op het veld, maar moet nu de weg omhoog afleggen. Daar krijgt hij net als zijn ploeggenoten de medaille voor de tweede plek uit handen van de onvermijdelijke UEFA-preses Michel Platini.

22.48 uur: TWEEDE TREBLE BARCELONA
Door de winst van de Champions League pakt Barcelona voor de tweede keer in de clubhistorie de treble. Eerder werden namelijk de Primera División en de Copa del Rey gewonnen. Nooit eerder flikte een club het om twee keer de treble te winnen.

22.46 uur: XAVI IN TRANEN
Het afscheid bij Barcelona doet Xavi pijn. Hij laat zijn tranen de vrije loop op het veld in Berlijn, maar hij vertrekt door de voordeur met zijn 25ste hoofdprijs bij de Catalaanse club.

22.44 uur: NEYMAR, MESSI EN CRISTIANO RONALDO DELEN EER
Door zijn doelpunt komt Neymar op de topscorerslijst van de Champions League van dit seizoen naast Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. De Braziliaan maakte net als de Argentijn en de Portugees tien doelpunten. Ronaldo en Neymar krijgen de titel overigens op hun naam, omdat zij minder wedstrijden speelden.

22.42 uur: EINDSTAND JUVENTUS - BARCELONA 1-3
Barcelona wint voor de vijfde keer in zijn historie de Champions League/Europa Cup I. In de slotminuut maakt Neymar aan alle twijfel een einde na een mooie counter. Juventus verliest juist voor de zesde keer een finale om de CL/Europa Cup I, geen enkele club greep zo vaak net naast de hoofdprijs.

22.37 uur: TER STEGEN KEERT OPNIEUW
Dit lijkt de laatste kans te zijn voor Juventus. Carlos Tévez haalt uit, maar Marc-André ter Stegen staat op de juiste plaats en keert eenvoudig.

22.36 uur: RAKITIC ERAF
Doelpuntenmaker Ivan Rakitic verlaat het veld. Verdediger Jérémy Mathieu vervangt hem als extra slot op de deur.

22.34 uur: MARCHISIO TEST TER STEGEN
Een gevaarlijk schot van Claudio Marchisio wordt door Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen naast zijn doel getikt.

22.29 uur: JUVENTUS BRENGT PINCHHITTER
Juventus-trainer Massimiliano Allegri speelt zijn laatste troef uit door targetman Fernando Llorente te brengen. Doelpuntenmaker Álvaro Morata gaat eruit.

22.27 uur: PIQUÉ KNALT OVER
Als een van de aanvallers van Barcelona deze kans krijgt, dan is het waarschijnlijk een doelpunt. Maar het is verdediger Gerard Piqué die vrij mag uithalen in het strafschopgebied en hij schiet over het doel van Gianluigi Buffon.

22.25 uur: JUVENTUS HOOPT OP WONDER
Nog tien minuten te gaan in Berlijn. Kan Juventus toch nog voor een wonder zorgen door opnieuw op gelijke hoogte te komen?

22.21 uur: RECORD XAVI
Xavi valt in voor Andrés Iniesta en speelt zijn 151ste wedstrijd in de Champions League. Dat is een verbetering van het record van Iker Casillas. De doelman van Real Madrid speelde 150 duels in het kampioenbal. Het is een mooi afscheid voor Xavi, die na dit seizoen naar Al Sadd vertrekt.

22.16 uur: NEYMAR SCOORT MET ZIJN HAND
Neymar loopt juichend weg nadat hij het doel vindt, maar zijn feestje gaat niet door. Hij kopt een voorzet van Jordi Alba namelijk op zijn eigen hand. Cüneyt Çakιr keurt de treffer terecht af. De Turkse scheidsrechter lijkt het bij de cruciale beslissingen steeds goed te hebben.

22.13 uur: SUAREZ SLAAT TOE
Juventus leek aanspraak te mogen maken op meer na de gelijkmaker, maar het is Barcelona dat toch weer de leiding neemt. Lionel Messi staat aan de basis met een vlammend schot. Gianluigi Buffon keert nog, maar de rebound is voor Luis Suarez: 1-2.

Luis Suarez is uitzinnig na zijn doelpunt.
Luis Suarez is uitzinnig na zijn doelpunt.

22.12 uur: POGBA VINDT WEER GEEN GEHOOR
Paul Pogba gaat opnieuw naar de grond in het strafschopgebied na een vermeende overtreding van Javier Mascherano. Opnieuw wordt er geen penalty gegeven.

22.11 uur: VAN DER SAR GENIET
Edwin van der Sar spreekt vol lof over Juventus-doelman Gianluigi Buffon.

22.09 uur: XAVI LOOPT WARM
Xavi is begonnen aan zijn warming-up. Mag de routinier nog invallen in deze finale? Overigens loopt ook Pedro warm.

22.08 uur: JUVENTUS DRINGT AAN
Juventus voelt dat Barcelona kwetsbaar is en zoekt de aanval. Dat levert een kans op voor Carlos Tévez, maar uit kansrijke positie schiet hij over.

22.04 uur: MORATA VOLGT XABI ALONSO
De laatste keer dat een Spanjaard voor een club die niet uit Spanje komt scoorde in de finale van de Champions League was in 2005: Xabi Alonso. Destijds bleek dat de aanzet tot een sensationele comeback. Blijkt deze goal van Álvaro Morata ook zo cruciaal?

22.00 uur: MORATA MAAKT GELIJK
En ineens is het weer gelijk: 1-1. Juventus slaat genadeloos toe via Álvaro Morata die als eerste bij een rebound is. Met een hakbal staat Claudio Marchisio aan de basis van de aanval. Stephan Lichtsteiner legt vervolgens af op Carlos Tévez. Marc-André ter Stegen keert zijn inzet nog, maar is kansloos als Morata als eerste bij de bal is.

De goal van Álvaro Morata.
De goal van Álvaro Morata.

21.58 uur: SMAAKMAKERS TREFFEN ELKAAR
Met Andrea Pirlo en Lionel Messi treffen twee schitterende voetballers elkaar vanavond. Hier worden ze in één beeld gevangen.

21.56 uur: BARCELONA SWINGT
Het is genieten in Berlijn! Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar combineren er lustig op los. Messi haalt uit, maar zijn inzet belandt niet tussen de palen.

21.54 uur: BUFFON BRENGT REDDING
Opnieuw houdt Gianluigi Buffon Juventus met een knappe reflex in de race. Na een corner van Juventus staan opeens vijf aanvallers van Barcelona tegenover drie verdedigers. Uiteindelijk haalt Luis Suarez uit, maar Buffon keert zijn inzet en redt zo zijn elftal opnieuw.

21.51 uur: BAL ROLT WEER
We zijn weer begonnen in Berlijn. Is het begin van de tweede helft net zo explosief als dat van de eerste?

21.40 uur: GENIETEN VAN INIESTA
Taco van den Velde was bij het eerste doelpunt van Barcelona onder de indruk van Andrés Iniesta. De analyticus bespreekt hier de eerste helft.

21.39 uur: BARCELONA DANKT EIGEN OPLEIDING
Wat hebben de aangevers bij de doelpunten van Barcelona in de laatste drie Champions League-finales gemeen? Ze kwamen allemaal voort uit de eigen opleiding.

21.35 uur: BARCELONA DOMINEERT STATISTIEKEN
Ook uit de statistieken blijkt dat Barcelona voor rust sterker was dan Juventus.

Juventus - Barcelona
Schoten: 5-7
Schoten op doel: 1-4
Balbezit: 32-68%

21.33 uur: RUSTSTAND JUVENTUS - BARCELONA 0-1
Barcelona leidt halverwege meer dan verdiend tegen Juventus, dat mede dankzij Gianluigi Buffon nog in de race is.

21.30 uur: LICHTSTEINER NEEMT ROLTRAP
Naar beneden lopen? Bekijk het maar! Stephan Lichtsteiner neemt de roltrap.

21.26 uur: SUAREZ MIST TWEE KANSEN
Tot twee keer toe is Luis Suarez dreigend. Zijn eerste inzet gaat net naast, zijn tweede schot vliegt via de vingertoppen van Gianluigi Buffon over.

21.23 uur: JUVENTUS CLAIMT STRAFSCHOP
Na Barcelona claimt nu ook Juventus een strafschop bij Cüneyt Çakιr na een vermeende overtreding van Jordi Alba op Paul Pogba. Het lijkt erop dat de Barcelona-verdediger de bal speelde.

21.20 uur: BUFFON IN BEELD
Door deze redding van Gianluigi Buffon maakt Juventus nog steeds kans om de Champions League te winnen.

21.13 uur: PEGEL MARCHISIO
Wat een knal van Claudio Marchisio! De middenvelder van Juventus jaagt de bal nipt over het doel.

21.12 uur: MORATA MIST
Dat was een goede mogelijkheid voor Álvaro Morata. De Spanjaard krijgt de bal voor zijn linkervoet en schiet naast.

21.09 uur: VIDAL SOLLICITEERT NAAR ROOD
Gaat Arturo Vidal het einde van deze wedstrijd halen? De Chileense middenvelder kreeg al geel en maakt tot twee keer toe een overtreding die ook in aanmerking komt voor een prent.

21.07 uur: JUVENTUS BIJT VAN ZICH AF
Ook Juventus laat aanvallend weer even wat zien, maar Paul Pogba kan spits Carlos Tévez net niet bereiken. De corner die volgt levert niets op voor de Italianen.

21.04 uur: BOGARDE JUICHT VOOR BARCELONA
Winston Bogarde is nog steeds Barcelona-fan, blijkt uit datgene wat hij op Twitter zet. De voormalig verdediger spreekt zelfs in de we-vorm over de Catalanen.

21.01 uur: BUFFON REDT JUVENTUS
Wat een redding! Gianluigi Buffon houdt zijn elftal met een geweldige reflex op de been na een inzet van Dani Alves. Juventus kan niets anders doen dan hopen dat de genadeklap uitblijft.

21.00 uur: NEYMAR BIJNA SUCCESVOL
Met een schitterende pass bedient Lionel Messi Neymar. De Braziliaan kan net niet afronden.

20.56 uur: HATTRICK INIESTA
Andrés Iniesta heeft nu in drie verschillende Champions League-finales een assist gegeven. Een knappe prestatie van de spelmaker van Barcelona. Hij is de eerste speler die dat lukt.

20.55 uur: JUVENTUS ONTSNAPT
Juventus ontsnapt aan een tegentreffer als scheidsrechter Cüneyt Çakιr geen handsbal toekent in het strafschopgebied, ondanks protesten van Barcelona. Uit de tegenaanval is Juventus gevaarlijk, maar Arturo Vidal schiet over.

20.54 uur: GULLIT GENIET
Ook Ruud Gullit vindt de openingstreffer van Barcelona schitterend.

20.52 uur: RAKITIC SCOORT
Wat een begin! Juventus leek het overwicht te hebben in de eerste minuten, maar het is Barcelona dat toeslaat. Na een mooie combinatie komt de bal via Andrés Iniesta terecht bij Ivan Rakitic en die scoort: 0-1. Ook Neymar en Jordi Alba hadden een belangrijk aandeel in de Barça-goal.

Het doelpunt van Ivan Rakitic in beeld.
Het doelpunt van Ivan Rakitic in beeld.

20.49 uur: JUVENTUS ZET HOOG DRUK
Barcelona weet niet wat het meemaakt. Juventus zet heel hoog druk en de verdedigers van de Catalanen ogen nerveus.

20.48 uur: AFTRAP JUVENTUS - BARCELONA
We zijn begonnen in Berlijn. Nog even een opmerkelijk moment voor de aftrap: we hebben niet kunnen zien of Patrice Evra en Luis Suarez elkaar de hand hebben geschud. Een schakelfout van de regie of een bewuste keuze?

20.42 uur: VAN DER SAR OOK AANWEZIG
Naast Jari Litmanen en Edgar Davids is van het team dat in 1995 met Ajax de Champions League won ook Edwin van der Sar aanwezig in Berlijn.

20.37 uur: DEL PIERO HOOPT OP MAGIE IN BERLIJN
Alessandro Del Piero was net als huidig Juventus-spelers Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli en Andrea Pirlo van de partij bij de WK-finale die Italië na strafschoppen won in Berlijn.

In datzelfde Olympiastadion vindt nu ook de finale van de Champions League plaats. 'Die WK-winst was een zeer emotioneel moment. Dit stadion representeert voor Italianen altijd iets magisch. Ik hoop dat het voor Juve-fans nog specialer wordt na vanavond', aldus Del Piero tegenover Sky Sport Italia.

20.34 uur: CHIELLINI AFWEZIG
Zo ziet het eruit als je door een blessure de Champions League-finale vanaf de tribune moet bekijken.

20.30 uur: EVRA IN NEDERLANDS GEZELSCHAP
Patrice Evra speelt vanavond zijn vijfde Champions League-finale. Daarmee voegt hij zich bij Clarence Seedorf en Edwin van der Sar, die eveneens vijf keer in de eindstrijd stonden. Alleen Paolo Maldini (zes) speelde nog vaker een finale.

20.25 uur: JUVENTUS KOMT OM TE WINNEN
Juventus-directeur Beppe Marotta spreekt tegenover Sky Sport Italia over de finale tegen Barcelona. 'We komen niet om sfeer te maken, maar om te winnen. We hebben iets bijzonders gepresteerd, als je bedenkt waar we vijf jaar geleden stonden.'

20.20 uur: ZESTIGSTE FINALE
Vanavond wordt voor de zestigste keer gestreden om de Cup met de Grote Oren. De UEFA zet de voorgaande 59 finales op een rijtje.

20.18 uur: ZES BARCELONA-SPELERS STARTEN WEER
Van het elftal dat in 2011 de finale tegen Manchester United speelde, staan er zes opnieuw in de opstelling van Barcelona: Dani Alves, Gerard Piqué, Andrés Iniesta, Javier Mascherano, Sergio Busquets en Lionel Messi. Xavi en Pedro, destijds nog vaste krachten, zitten nu op de reservebank.

Van het elftal dat in 2003 de laatste finale van Juventus speelde is alleen doelman Gianluigi Buffon over. Andrea Pirlo speelde destijds mee bij tegenstander AC Milan.

20.15 uur: SCOORT MESSI WEER IN FINALE?
In 2009 en 2011 scoorde Lionel Messi in de Champions League-finale. Als dat hem vanavond weer lukt, dan is hij de eerste speler die in drie verschillende CL-finales scoort.

20.10 uur: XAVI PRAAT MET LITMANEN
Een mooi beeld voor de wedstrijd. Xavi, die mogelijk als invaller zijn laatste duel voor Barcelona gaat spelen, praat met Jari Litmanen. De Fin speelde tussen 1999 en 2001 voor Barça.

20.05 uur: BARCELONA KWETSBAAR OP COUNTER
VI-analyticus Taco van den Velde blikt vooruit op de finale van de Champions League. Hij denkt dat Juventus Barcelona op de tegenaanval pijn kan doen.

20.00 uur: DAVIDS AANWEZIG
Edgar Davids speelde voor zowel Barcelona als Juventus. De voormalig middenvelder is er vanavond bij in Berlijn. Tegenover De Volkskrant gaf hij aan dat hij hoopte dat Juventus gaat winnen. 'Omdat zij kunnen doen wat Barcelona al heeft gedaan: een nieuwe generatie inspireren in eigen land. En die beweging zal nog groter worden als ze de cup pakken. Ze hebben heel veel kwaliteit, durven te voetballen. Zo'n beweging hebben we nodig. Overal op de wereld.'

19.55 uur: MARTÍNEZ QUIZKONING
Bayern München-speler Javí Martínez weet één van de goede antwoorden op de quizvraag van de UEFA. Kun jij ook de andere drie Spanjaarden noemen die een CL-finale begonnen met een buitenlandse club en wonnen?

19.50 uur: VIDAL KONING VAN DE TACKLE
Niemand voerde dit seizoen zoveel succesvolle tackles uit in de Champions League als Arturo Vidal. De middenvelder van Juventus pakte 43 keer de bal af van een tegenstander.

19.48 uur: CUP MET DE GROTE OREN
Over de Cup met de Grote Oren gesproken. Deze opblaasbeker is pas écht groot.

19.45 uur: CHIELLINI WENST JUVENTUS SUCCES
Door een blessure is Giorgio Chiellini niet van de partij bij Juventus. De Italiaanse mandekker kan dus niets anders doen dan zijn ploeggenoten succes wensen.

19.40 uur: NEDERLAND AFWEZIG IN FINALE
Dit is de tweede Champions League-finale op rij waarin geen Nederlandse spelers op het veld staan. Vorig jaar was dat ook al het geval bij het Madrileense onderonsje tussen Real en Atlético. De laatste keer dat dit daarvóór gebeurde was in 2004 (FC Porto – AS Monaco). Ook in de finales van 1997, 2000, 2001 en 2002 streed er geen Nederlander mee om de eindzege.

19.35 uur: BEELD UIT BERLIJN
Een mooie foto uit de buurt van het Olympiastadion in Berlijn geeft weer hoe de sfeer is.

19.31 uur: JUVENTUS START MET BARZAGLI
Andrea Barzagli is zoals verwacht bij Juventus de vervanger van de geblesseerde Giorgio Chiellini. Patrice Evra speelt zijn vijfde Champions League-finale. Drie keer eerder stapte hij als verliezer van het veld, slechts eenmaal won hij.

Opstelling Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra; Pirlo; Pogba, Vidal, Marchisio; Tévez, Morata.

19.30 uur: OPSTELLING BARCELONA BEKEND
Met deze elf namen treedt Barcelona vanavond aan in de Champions League-finale. Luis Enrique verrast niet in zijn opstelling. Marc-André ter Stegen houdt dus net als in de voorgaande duels Claudio Bravo op de reservebank. De Chileense keeper zit naast Xavi, die na dit duel afzwaait bij Barcelona.

Opstelling Barcelona: Ter Stegen; Dani Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets, Rakitic, Iniesta; Messi, Suarez, Neymar.

19.28 uur: VAN HOOIJDONK VOORSPELT GLANSROL MESSI
Ook Pierre van Hooijdonk doet een voorspelling voor de finale. Hij denkt dat Barcelona met 3-0 wint van Juventus door twee doelpunten van Lionel Messi. Wat denk jij?

19.25 uur: ALLEGRI REKENT OP ERVARING
Juventus is dit seizoen het oudste team in de Champions League. Het elftal dat trainer Massimiliano Allegri stuurde in de return tegen Real Madrid (1-1) het veld in stuurde was gemiddeld 29,6 jaar oud. De gemiddelde basisspeler van Barcelona is ongeveer twee jaar jonger dan zijn opponent van Juventus.

19.20 uur: ARGENTIJNSE AANVALLERS VAAKST AANGEVER
Lionel Messi (Barcelona) en Carlos Tévez (Juventus) brachten dit seizoen het vaakst een ploeggenoot in stelling. Dat belooft dus wat voor Argentinië op de Copa América deze zomer.

19.18 uur: SPELERS AANWEZIG
De voetballers van Barcelona en Juventus zijn gearriveerd bij het stadion. Het duurt ongetwijfeld niet lang meer voordat ook de opstellingen verschijnen. Wint Andrea Barzagli de race tegen de klok en start hij in de Turijnse defensie?

19.15 uur: BARCELONA ZIT REAL MADRID OP HIELEN
Barcelona kan de Europa Cup I/Champions League voor de vijfde keer winnen (1992, 2006, 2009 en 2011). De Catalanen kunnen aartsrivaal Real Madrid evenaren met vier CL-zeges vanaf 1992. Lionel Messi, Xavi, Gerard Piqué en Andrés Iniesta kunnen Clarence Seedorf evenaren met vier Champions League-overwinningen.

19.10 uur: KOEMAN IS ER KLAAR VOOR
Ronald Koeman geeft met een foto aan dat hij helemaal gereed is voor de Champions League-finale. Natuurlijk juicht de voormalig speler van Barcelona voor zijn oude club.

19.05 uur: NEYMAR EN MESSI GOUDEN KOPPEL
De meest succesvolle combinatie dit seizoen in de Champions League is die tussen Lionel Messi en Neymar. De Argentijnse aanvaller van Barcelona was maar liefst drie keer de aangever bij een treffer van Neymar.

19.01 uur: KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN
De UEFA biedt ons een blik in de kleedkamer van Barcelona. De shirts van Lionel Messi en Neymar liggen vast klaar. Een filmpje van Juventus is hier te bekijken.

19.00 uur: CATALAANSE DRIBBELKONINGEN
Geen enkel team in de Champions League dribbelde dit seizoen zo vaak een tegenstander voorbij als Barcelona. Dat lukte de Catalanen namelijk bijna negentien keer (!) per wedstrijd. Zeven dribbels per duel komen op het conto van sterspeler Lionel Messi.

18.55 uur: BARCELONA GROSSIERT IN BALBEZIT
Barcelona (61%) heeft dit Champions League-seizoen een lager percentage balbezit dan in elk andere jaargang sinds 2003/04, terwijl Juventus (56%) juist het hoogste percentage heeft in het miljoenenbal sinds dat seizoen. Barcelona is overigens sinds het seizoen 2007/08 elk jaar het team met de hoogste passnauwkeurigheid in de Champions League; zo ook dit seizoen (88%). Juventus heeft deze voetbaljaargang een passnauwkeurigheid van 84 % en staat daarmee twaalfde.

18.52 uur: FANS GENIETEN VAN BERLIJN
De eerste sfeerbeelden van de supporters in Berlijn komen door. De fans van Barcelona en Juventus lijken het goed naar hun zin te hebben in de Duitse hoofdstad.

18.50 uur: DANI ALVES VAAKST OP DE BON
Rechtsback Dani Alves neemt vanavond mogelijk afscheid van Barcelona, waar hij een aflopend contract heeft. De Braziliaan is overigens de koploper in het kaartenklassement in de Champions League dit seizoen. Dani Alves ontving maar liefst zes keer geel in deze jaargang. Alleen Alessio Tacchinardi (9) pakte nog vaker geel in één seizoen, in 2002/03 met Juventus.

18.48 uur: BUFFON EN TER STEGEN IN EVENWICHT
Qua clean sheets houden Gianluigi Buffon en Marc-André ter Stegen elkaar vooralsnog in evenwicht. Welke doelman krijgt vanavond geen tegentreffer?

18.45 uur: HALVE ITALIAAN VAN BASTEN TIPT JUVENTUS
Ook Marco van Basten spreekt zich bij de UEFA uit over de finale tussen Barcelona en Juventus. De voormalig spits van AC Milan is een van de weinige prominenten die denkt dat de Italianen aan het langste eind gaan trekken in Berlijn. 'Ik denk dat het 2-2 wordt en dat Juventus vervolgens na penalty’s wint. Dat zeg ik niet alleen omdat ik me een halve Italiaan voel!'

18.40 uur: BUFFON IN VOETSPOREN ZOFF
Gianluigi Buffon gaat in de finale zijn 37ste Europese wedstrijd op rij spelen voor Juventus (laatst gemiste duel was 16 december 2011 tegen Manchester City). De sluitpost is op de dag van de finale 37 jaar en 129 dagen oud en wordt daarmee de één na oudste Juve-speler in een Europa Cup I/ CL-finale. Zijn voorbeeld Dino Zoff blijft de oudste speler. De legendarische goalie was veertig jaar en 86 dagen in de Europa Cup I-finale van 1983 (1-0 verlies tegen Hamburger SV).

In onderstaande video blikt Buffon vooruit op de finale.

18.35 uur: AJAX GING BARCELONA VOOR
Juventus speelde ruim 42 jaar geleden zijn eerste finale in de belangrijkste Europese clubcompetitie. Destijds was Ajax de tegenstander. Dankzij een doelpunt van John Rep wonnen de Amsterdammers met 1-0. Ook de finales in 1983 (Hamburger SV), 1997 (Borussia Dortmund), 1998 (Real Madrid) en 2003 (AC Milan) leverden nederlagen op voor de Oude Dame. In 1985 won Juventus wél, met 1-0 van Liverpool. In 1996 was de Italiaanse topploeg voor het laatst de beste club van Europa, toen in een strafschoppenreeks revanche werd genomen op Ajax (1-1 na 120 minuten).

18.30 uur: SCHITTERENDE VOORPAGINA
Andrea Pirlo en Lionel Messi schitteren op onderstaande voorpagina.

18.25 uur: EVRA KAN SEEDORF EVENAREN
Patrice Evra kan na Clarence Seedorf de tweede speler worden die de Champions League-finale speelt met drie verschillende teams (AS Monaco, Manchester United en Juventus). Echter de Fransman kan ook de eerste speler worden die de finale verliest in dienst van drie verschillende werkgevers. Dit in tegenstelling tot Seedorf, die met Ajax, Real Madrid en AC Milan de Cup met de Grote Oren omhoog hield.

18.24 uur: BONUCCI IS ER KLAAR VOOR
Het is nog iets meer dan twee uur naar de finale. Goede gelegenheid voor Juventus-verdediger Leonardo Bonucci om nog even iets op Twitter te zetten.

18.20 uur: HISTORIE IN VOORDEEL JUVENTUS
De onderlinge historie tussen Barcelona en Juventus spreekt in het voordeel van de Italianen.

18.15 uur: SCHITTERENDE CIJFERS MSN
De cijfers van Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar zijn dit seizoen ongekend bij Barcelona.

18.10 uur: KOEMAN RAKELT TRAUMA OP
Na Mark van Bommel doet ook Southampton-manager Ronald Koeman een voorspelling tegenover de UEFA. Koeman maakte in 1992 namens Barcelona tegen Sampdoria (1-0) het winnende doelpunt in de finale van de Europa Cup I, maar twee jaar later ging het voor de Catalanen in de finale mis tegen AC Milan. Dat won met 4-0. 'Barcelona heeft vaak problemen tegen Italiaanse tegenstanders', constateert Koeman. 'Wij waren ook heel sterk in 1994.'

'Juventus begrijpt als geen ander de kunst van het verdedigen', vervolgt Koeman. 'Maar als Juventus de aanvallers van Barcelona de ruimte geeft, dan wordt dat afgestraft.'

18.05 uur: RECORD XAVI
Als Xavi vanavond in actie komt dan speelt hij zijn 151ste wedstrijd in de Champions League. Dat zou een verbetering van het record van Iker Casillas zijn. De doelman van Real Madrid speelde 150 duels in het kampioenbal.

In een schitterende infographic vat de UEFA de carrière van Xavi samen in cijfers. Denk jij dat de spelmaker van Barcelona tegen Juventus een droomafscheid krijgt of loopt de finale voor hem uit op een nachtmerrie?

18.02 uur: UNICUM IN JUNI
De Champions League-finale tussen Juventus en Barcelona is de eerste finale in juni; de vorige 22 vonden plaats in mei. Barcelona en Juventus gaan hun vijfde Champions League-finale spelen; alleen Bayern München (vijf) en AC Milan (zes) hebben dit aantal geëvenaard. Barça won al zijn recente Champions League-finales (2006, 2009 en 2011). Juventus verloor de laatste drie Champions League-finales; de laatste eindzege was de overwinning op Ajax in 1995/96 (1-1, 4-2 winst na strafschoppen).

18.00 uur: BOSKAMP ONTBREEKT
Jan Boskamp is niet aanwezig bij de Champions League-finale tussen Barcelona en Juventus. De analist baalt daar enorm van.

17.55 uur: DE LAATSTE TRAINING IN BEELD
Een dag voor de finale betraden Barcelona en Juventus alvast het gras in het Olympiastadion in Berlijn. Bekijk hieronder de beelden van de laatste training.

17.50 uur: LUIS ENRIQUE WIL HISTORIE SCHRIJVEN
In onderstaande video blikt Barcelona-trainer Luis Enrique vooruit op de finale tegen Juventus.

17.45 uur: MESSI FITTER DAN OOIT
Hoe kan het dat Lionel Messi dit seizoen weer in topvorm is? Commentator Sierd de Vos geeft het antwoord.

17.40 uur: MASCHERANO WORDT ONDERSCHAT
VI's Süleyman Öztürk legt in dit radio-item uit waarom Javier Mascherano ontzettend belangrijk is voor Barcelona.

17.37 uur: HISTORIE LUIS ENRIQUE
Luis Enrique heeft als trainer van AS Roma een historie met Juventus die niet bijzonder florissant is.

17.35 uur: HET WONDER DAT MESSI HEET
Lionel Messi kan vanavond in Berlijn weer de nodige records breken. Om volledig op de hoogte te blijven van de recordjacht van de Argentijn is het Twitteraccount Messistats van VI-redacteur Ramon Min een absolute aanrader.

Gisteren sprak Min bij Jinek over zijn passie voor Messi. De uitzending is hier terug te kijken.

17.30 uur: ZIDANE BLIJ VOOR JUVENTUS
Tussen 1996 en 2001 maakte Zinedine Zidane furore bij Juventus. In die periode verloor hij tot twee keer toe (1997 en 1998) de finale van de Champions League. Vervolgens speelde de Oude Dame in 2003 nogmaals in de eindstrijd van het miljoenenbal. Na een afwezigheid van twaalf jaar is de Italiaanse topclub tot vreugde van Zidane terug. 'Ik ben blij voor Juventus. Barcelona is de favoriet, maar je moet Italianen nooit onderschatten.'

17.28 uur: VAN BOMMEL SPREEKT ZICH UIT
Mark van Bommel won in 2006 de Champions League met Barcelona. Hij denkt dat zijn voormalige werkgever dit jaar opnieuw succes boekt. 'Barcelona is natuurlijk de favoriet. De Catalanen spelen al jaren schitterend voetbal. Vorig jaar was het wat minder, maar nu zijn ze weer op hun oude niveau. Wat het wordt? Barcelona wint met 2-1', aldus de voormalig middenvelder tegenover de UEFA.

17.25 uur: VIDAL SCHRIJFT HISTORIE
Wat de uitkomst van de Champions League-finale ook wordt, Arturo Vidal schrijft sowieso historie. De middenvelder van Juventus is namelijk de eerste Chileen die minuten maakt in de eindstrijd van het kampioenenbal.

17.20 uur: SUAREZ VERSUS EVRA
Barcelona tegen Juventus is ook Luis Suarez versus Patrice Evra. De aanvaller van Barcelona had het in het verleden regelmatig aan de stok met de verdediger van Juventus. Evra zegt zelf dat hij Suarez voor het duel gewoon de hand gaat schudden.

Ook Reon Boeringa laat zijn licht schijnen over de confrontatie tussen Evra en Suarez.

17.16 uur: BAL LIGT KLAAR
Het stadion in Berlijn is nog leeg, maar de wedstrijdbal ligt al klaar voor de aftrap.

17.15 uur: PIRLO’S LAATSTE KUNSTJE
Kan Andrea Pirlo nog een keer schitteren op het hoogste podium? VI-redacteur Reon Boeringa geeft zijn mening.

17.10 uur: VAN PERSIE GENIET VAN MESSI
In Berlijn zullen veel ogen gericht zijn op Lionel Messi. De Argentijnse superster van Barcelona kan opnieuw een hoofdrol grijpen in een Champions League-finale. Robin van Persie is tegenover De Telegraaf lyrisch over Messi. 'Eigenlijk kun je tegen de genialiteit van Messi niets doen. Je komt er pas achter hoe goed en vooral hoe snel Messi is wanneer je tegenover hem staat. Dat gebeurde de eerste keer tijdens een Champions Leagueduel tussen Arsenal en Barcelona. Ik geloof dat hij er die wedstrijd ook vier maakte…'

Ook aan de noodrem trekken bleek Van Persie niet te helpen. 'Ik besloot er een goeie, Engelse tackle uit te gooien. Ik kwam veel te laat. Hij was zo snel dat ik niet eens in de buurt kwam! Ik kreeg geel, terecht. Toen ik later in de wedstrijd nog een halve seconde na het fluitje van de scheidsrechter een bal op doel schoot, kreeg ik mijn tweede geel en kon ik nog vertrekken ook. Dat moment tegen Messi is me altijd bijgebleven.'

17.05 uur: ROAD TO FINAL JUVENTUS
Juventus ging in Groep A van de Champions League moeizaam van start. Na een minimale zege op het Zweedse Malmö FF werd er verloren van Atlético Madrid en Olympiakos Piraeus. Zowel de Spanjaarden als de Grieken waren met 1-0 te sterk. Sinds de nederlaag tegen Olympiakos bleef Juventus echter ongeslagen. In de knock-outfase werd achtereenvolgens afgerekend met Borussia Dortmund, AS Monaco en Real Madrid.

Zie hier nogmaals hoe Juventus de finale bereikte.

Alle duels:
Juventus – Malmö FF 2-0
Atlético Madrid – Juventus 1-0
Olympiakos Piraeus – Juventus 1-0
Juventus – Olympiakos Piraeus 3-2
Malmö FF – Juventus 0-2
Juventus – Atlético Madrid 0-0
Juventus – Borussia Dortmund 2-1
Borussia Dortmund – Juventus 0-3
Juventus – AS Monaco 1-0
AS Monaco – Juventus 0-0
Juventus – Real Madrid 2-1
Real Madrid – Juventus 1-1

17.00 uur: FINALE IN CIJFERS
Een Champions League-finale levert steevast fraaie statistieken op. In onderstaande video worden deze even op een rijtje gezet.

16.55 uur: DE ROUTE VAN BARCELONA
Barcelona begon zijn weg naar de finale in Berlijn in met een 1-0 overwinning op APOEL Nicosia. Dat bleek de aanzet tot een eerste plaats in een poule waarin ook Ajax en Paris Saint-Germain tegenstanders waren. In de achtste finale rekende het keurkorps van trainer Luis Enrique af met Manchester City, alvorens ook PSG en Bayern München overtuigend aan de kant gezet werden.

Bekijk hier nogmaals hoe Barcelona de finale bereikte.

Alle duels:
Barcelona – APOEL Nicosia 1-0
Paris Saint-Germain – Barcelona 3-2
Barcelona – Ajax 3-1
Ajax – Barcelona 0-2
APOEL Nicosia – Barcelona 0-4
Barcelona – Paris Saint-Germain 3-1
Manchester City – Barcelona 1-2
Barcelona – Manchester City 1-0
Paris Saint-Germain – Barcelona 1-3
Barcelona – Paris Saint-Germain 2-0
Barcelona – Bayern München 3-0
Bayern München – Barcelona 3-2

16.50 uur: BARCELONA REKENT OP MSN
Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar vormen samen de gevreesde MSN-voorhoede van Barcelona. VI-redacteur Süleyman Öztürk spreekt vol lof over de Tridente.

16.45 uur: INIESTA GUNT XAVI DROOMAFSCHEID
Xavi neemt vanavond afscheid van Barcelona. Collega Andrés Iniesta wil hem laten vertrekken met de treble.

Overigens gaat zowel Juventus als Barcelona voor de treble (landskampioen, beker, Champions League). Indien de ploeg uit Turijn daarin slaagt dan is De Oude Dame de tweede Italiaanse ploeg die dat presteert. In 2010 pakte Internazionale (met Wesley Sneijder in de gelederen) de treble. De Catalanen bezitten al een treble op hun palmares (2009), Barça kan daarmee de eerste ploeg worden die voor de tweede keer in één seizoen drie hoofdprijzen pakt.

16.45 uur: NOG VIER UUR TOT DE AFTRAP
Over vier uur wordt er afgetrapt in Berlijn voor de finale tussen Barcelona en Juventus. Lees in ons dossier alles over de kraker.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.