CL-countdown: Real Madrid jaagt met Bale op 'La Décima'

Real Madrid doet ook dit seizoen weer een gooi naar de tiende eindzege in het toernooi om de Europa Cup I/Champions League. De Koninklijke wacht inmiddels al elf jaar op een Europese hoofdprijs en smeet deze zomer daarom weer met geld om de droom van La Décima nu eindelijk eens te verwezenlijken.

CL-countdown: Real Madrid jaagt met Bale op 'La Décima'
VI.nl telt met een statistiek dagelijks af naar de start van het nieuwe Champions League-seizoen op 17 september, vandaag over tien dagen.

Elf jaar wachten op de belangrijkste prijs in het Europese clubvoetbal. Het klinkt bijna als een eeuwigheid voor een club met de statuur van Real Madrid, maar de historie wijst uit dat dat allemaal wel meevalt. Ten tijde van de oprichting van de Champions League in 1992/93 had de recordhouder wat betreft het aantal eindzeges immers al bijna dertig jaar geen beslag meer gelegd op de Cup met de Grote Oren.

Pas zes jaar na de geboorte van het kampioenenbal mocht Real zich eindelijk weer eens Europa's beste noemen. De Amsterdam Arena was op 20 mei 1998 het decor van de eerste eindzege sinds  11 mei 1966 (2-1 winst tegen Partizan Belgrado), toen Predrag Mijatovic de, door de 'broederstrijd' tussen de twee ex-Ajacieden Edgar Davids en Clarence Seedorf (foto) Nederlands getinte finale tegen Juventus in Madrileens voordeel beslechtte.

In de vier seizoenen daarna zou Real zich ten koste van Valencia (3-0) en Bayer Leverkusen (2-1) nog tweemaal tot winnaar van de Champions League kronen. Het deed enigszins denken aan de beginjaren van het Europa Cup I-toernooi, toen Los Merengues tussen 1956 en 1960 de eerste vijf edities van bekercompetitie voor landskampioenen op hun naam schreven en het in 1966 nog eens dunnetjes overdeden dankzij een 2-1 overwinning op Partizan Belgrado.

Met miljoenenaankoop Gareth Bale wil Real-voorzitter Florentino Pérez die tijden nu definitief doen herleven. De honderd miljoen die Pérez voor de 24-jarige Welshman uitgaf staan evenwel niet op zichzelf. Tijdens de twee termijnen (2000-2006 en 2009-nu) van de 66-jarige Spaanse zakenman spendeerde Real in totaal al meer dan één miljard (!) euro aan nieuwe spelers en verbrak het al vier het (eigen) wereldrecord door achtereenvolgens Luis Figo (zestig miljoen), Zinedine Zidane (73,5 miljoen), Cristiano Ronaldo (94 miljoen) en nu dus Bale aan te trekken.

Het resultaat bleef, zoals gezegd, tot nu toe uit. Met Figo en Zidane als de eerste van vele Galácticos in het elftal schreef Real in 2002 nog geschiedenis met de negende EC I-zege in de historie, maar peperdure wereldsterren als Ronaldo, David Beckham, Micheal Owen, Robinho, Kaká en zelfs Cristiano Ronaldo konden Real vervolgens niet verlossen van het jarenlange smachten naarLa Décima.

Desondanks is de concurrentie op de lijst van winnaars aller tijden nog altijd ver te zoeken. AC Milan staat met zeven eindzeges nog het dichtst bij Real, terwijl Bayern München zich afgelopen seizoen op een gedeelde plaats nestelde naast Liverpool dankzij een late goal van Arjen Robben tegen Borussia Dortmund (2-1). Kijkend naar het aantal Champions League-zeges is echter duidelijk dat De Koninklijke de dominante positie van weleer kwijt is. Want net als Real hebben ook AC Milan en Barcelona drie CL-titels achter hun naam staan. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen