CL-countdown: koppositie Manchester United op de tocht

Manchester United staat dit seizoen voor de zware taak de koppositie op de ranglijst aller tijden van de Champions League te verdedigen. United staat inmiddels al zes seizoenen op rij aan kop van de ranglijst, maar heeft de Spaanse grootmachten Barcelona en Real Madrid kort achter zich.

CL-countdown: koppositie Manchester United op de tocht
VI.nl telt met een statistiek dagelijks af naar de start van het nieuwe Champions League-seizoen op 17 september, vandaag over zes dagen.

Afgelopen seizoen leek, na de uitschakeling van United in de achtste finales tegen Real Madrid, eigenlijk al een einde te komen aan de leidende positie van The Red Devils, maar zowel Real als aartsrivaal Barcelona strandde vervolgens in de halve finale, terwijl ze de koppositie werkelijk voor het grijpen hadden.

Barcelona slaagde er over twee wedstrijden echter niet in ook maar een punt te pakken tegen de latere winnaar Bayern München (0-4, 0-3), terwijl Real Madrid in het eigen Estadio Santiago Bernabéu weliswaar met 2-0 won van Borussia Dortmund maar daar niet genoeg aan had na een 4-1 nederlaag tijdens de heenwedstrijd in het Signal Iduna Park.

En dus stond United na de door Arjen Robben besliste finale tussen Bayern en Dortmund voor de zesde keer op rij bovenaan de ranglijst aller tijden bij het slot van het Champions League-seizoen. De kans dat dit na dit seizoen nog zo is, lijkt echter klein. Want de laatste jaren slonk de voorsprong van United op de twee Spaanse clubs aanzienlijk.

Sir Alex Ferguson zoekt teleurgesteld de catacomben van het St. Jakob Park op, nadat hij door een 2-1 nederlaag tegen FC Basel al in de groepsfase van de Champions League is gestrand met Man Utd.
Sir Alex Ferguson zoekt teleurgesteld de catacomben van het St. Jakob Park op, nadat hij door een 2-1 nederlaag tegen FC Basel al in de groepsfase van de Champions League is gestrand met Man Utd.

United had na afloop van de jaargang 2010/11, waarin het pas in de finale werd gestuit door Barcelona, nog 24 punten voorsprong op datzelfde Barça. Een rampzalig optreden in het seizoen 2011/12 lijkt de winnaar van de CL-edities van 1999 en 2008 en de verliezend finalist van 2009 en en, zoals gezegd, ook 2011 nu echter de kop te gaan kosten.

Sterker nog, dat de koppositie van United nu ernstig in gevaar komt is feitelijk enkel en alleen te wijten aan de memorabele 2-1 nederlaag tegen FC Basel van 7 december 2011. De Zwitsers zorgden tijdens de laatste groepswedstrijd in eigen stadion voor een daverende verrassing door de verliezend finalist van het jaar daarvoor eigenhandig naar de Europa League te verwijzen. Het gevolg was dat United dat seizoen slechts negen punten bij elkaar sprokkelde, terwijl Barcelona en Real Madrid beiden de halve finale haalden en respectievelijk 27 en 31 punten bemachtigden.

Omdat United afgelopen seizoen niet verder kwam dan de achtste finales, konden Barça en Real het overgebleven gat van slechts een paar punten al bijna dichten. Aan de nieuwe manager David Moyes de taak om dit seizoen te breken met de twee zwakke laatste CL-seizoenen onder het bewind van zijn legendarische voorganger, de vorig seizoen gestopte Sir Alex Ferguson.
(Tim Vos)



*= dit seizoen actief in de Champions League
*= dit seizoen actief in de Champions League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen