Clash met Ronaldo kans op revanche voor Ibrahimovic

Nu Portugal en Zweden in de loting voor de Europese play-offs van het WK 2014 aan elkaar zijn gekoppeld, ontbreekt er met Cristiano Ronaldo of Zlatan Ibrahimovic volgend jaar in Brazilië sowieso één wereldster op het hoogste podium dat het mondiale voetbal kent. Ronaldo miste nog nooit een groot eindtoernooi, Ibrahimovic daarentegen wel.

Clash met Ronaldo kans op revanche voor Ibrahimovic

De nu 32-jarige spits van Paris Saint-Germain is al sinds 2001 international van Zweden en maakte net als de ruim drie jaar jongere Ronaldo drie EK's en twee WK's mee. Waar Ronaldo daardoor geen enkele eindtoernooi miste sinds hij in 2003 zijn interlanddebuut maakte, ontbrak Ibrahimovic in 2010 op het WK in Zuid-Afrika.

Pikant genoeg was Zlatans afwezigheid destijds (mede) te danken aan Portugal. Ibrahimovic zag zijn kansen op zijn derde opeenvolgende WK-deelname slinken toen Denemarken op de voorlaatste speeldag van Groep 1 met 1-0 won van Zweden. Door die nederlaag kwam ook Portugal dankzij een 3-0 overwinning op Hongarije langszij en plaatste het zich in een play-off tegen Bosnië-Herzegovina in navolging van groepswinnaar Denemarken voor het WK.

Vertwijfeling maakt zich meester van Zlatan Ibrahimovic tijdens de fatale 1-0 nederlaag tegen Denemarken.
Vertwijfeling maakt zich meester van Zlatan Ibrahimovic tijdens de fatale 1-0 nederlaag tegen Denemarken.

De naderende clash met Ronaldo zal voor Ibrahimovic daarom voelen als de ultieme kans op revanche voor het ontbreken op het meest recente WK in Zuid-Afrika. Voor de aanvoerder van de Zweedse nationale ploeg is het gezien zijn leeftijd waarschijnlijk zijn laatste kans om op een mondiale eindronde uit te komen. Een nieuwe uitschakeling zou bovendien betekenen dat hij voor de tweede keer op rij een WK mist.

Ronaldo zal er daarentegen op gebrand zijn om Portugal via de play-offs andermaal naar een groot toernooi te loodsen. Hoewel de vedette van Real Madrid op EK's en WK's al acht keer scoorde, haalde hij op grote eindtoernooien vaker niet dan wel het niveau dat hij bij zijn clubs Manchester United en Real Madrid vrijwel wekelijks etaleerde.

In statistisch opzicht was het EK 2012 met drie goals (waarvan twee tijdens de 2-1 zege op Nederland, dat daardoor uitgeschakeld was) nog Ronaldo's beste toernooi. De latere kampioen Spanje was in de halve finale echter te sterk na strafschoppen. Tijdens zijn allereerste optreden op een eindronde was Ronaldo nog dichter bij eeuwige roem. Portugal verloor in 2004 als EK-gastland echter met 1-0 in de finale van de verrassende Europees kampioen Griekenland.

Cristiano Ronaldo is ten einde raad in de verloren finale van het EK 2004 tegen Griekenland, voor wie Angelos Charisteas - later speler van zowel Ajax als Feyenoord - uitgroeide tot matchwinner.
Cristiano Ronaldo is ten einde raad in de verloren finale van het EK 2004 tegen Griekenland, voor wie Angelos Charisteas - later speler van zowel Ajax als Feyenoord - uitgroeide tot matchwinner.

Waar voor Ronaldo en zijn landgenoten geldt dat ze bijna tien jaar na dato de pijn van die verloren eindstrijd nog altijd met zich meedragen, kwam Ibrahimovic met Zweden zelfs nog nooit bij de laatste vier. In de kwartfinale van het EK 2004 was het Nederlands elftal mede door een misser van de toenmalige Ajax-aanvaller in de penaltyserie te sterk, terwijl in 2002 en 2006 respectievelijk Senegal en Duitsland de weg naar een WK-kwartfinale versperden.

Sindsdien ging het met de prestaties van Zweden op grote toernooien alleen maar bergafwaarts. Los van het missen van het WK 2010 eindigden de EK's van 2008 en 2012 voor de vice-wereldkampioen van 1958 al in de groepsfase. Dat Ibrahimovic op beide toernooien twee keer trefzeker was deed daar niets aan af.

Het moge duidelijk zijn: voor de onbetwiste supersterren van Zweden en Portugal is falen geen optie in de naderende confrontatie. Het missen van een WK past niet bij de status van zowel Ronaldo als Ibrahimovic, die bovendien wil voorkomen dat hij voor de tweede keer op rij een WK mist doordat hij zijn meerdere moet erkennen in Ronaldo & co. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's