City pakt Community Shield na misser Wijnaldum vanaf elf meter

Manchester City heeft ten koste van Liverpool The Community Shield, de Engelse Super Cup, gewonnen. Omdat het na negentig minuten 1-1 stond, moest een penaltyreeks de beslissing brengen. Georginio Wijnaldum groeide uit tot de schlemiel bij Liverpool.

City trad aan met Raheem Sterling in de spits, omdat Gabriel Jesus en Sergio Agüero pas net terug zijn na hun deelname aan het toernooi om de Copa América. Oleksandr Zinchenko kreeg als linksback de voorkeur boven Angeliño, de aangetrokken Rodri had wel een basisplaats. Bij Liverpool waren er basisplaatsen voor Virgil van Dijk en Wijnaldum, terwijl Divock Origi de nog niet helemaal fitte Sadio Mané verving.

Het was vanaf minuut één genieten op Wembley. City greep het initiatief en kwam al na twaalf minuten op voorsprong. Liverpool verdedigde niet goed bij een standaardsituatie en Sterling frommelde de bal na goed werk van David Silva binnen. Het was direct zijn laatste actie als spits, want door een blessure van Leroy Sané kwam Jesus binnen de lijnen en ging Sterling weer op de flank spelen.

De eerste helft was af en toe om je vingers bij af te likken. Beide ploegen speelden vol op de aanval, wat resulteerde in een zeer open wedstrijd. Sterling kreeg nog een prima kans op zijn tweede, terwijl Mohamed Salah de gevaarlijkste man was aan de kant van Liverpool. De Egyptenaar kreeg drie prima mogelijkheden en raakte de paal, maar slaagde er niet in de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

Vlak na rust kreeg City dé kans op de 0-2, maar Sterling trof na een heerlijke steekpass van David Silva het aluminium. Aan de andere kant overkwam Liverpool hetzelfde. Van Dijk zette zijn voet tegen een scherpe corner en raakte de onderkant van de lat, waarna doellijntechnologie uitwees dat de bal de doellijn niet had gepasseerd. Tijd om bij te komen was er nauwelijks, want minuten later stormde Sterling alleen af op Alisson Becker. De Engelse international verprutste de megakans.

Die misser kwam City duur te staan, want een kwartier voor tijd werd het 1-1. Een vrije trap kwam tot bij Van Dijk bij de tweede paal en de Nederlander bracht de bal opnieuw voor het doel, waar invaller Joel Matip met een kopbal de gelijkmaker voor zijn rekening nam. De eveneens ingevallen Naby Keïta kreeg een enorme kans op de 2-1, maar zijn schot werd gestopt door Claudio Bravo. De doelman had vlak voor tijd ook een antwoord toen hij oog in oog kwam te staan met Salah. De Egyptenaar dacht in de extra tijd alsnog te scoren, maar met een indrukwekkende omhaal voorkwam Kyle Walker op de doellijn een doelpunt. Daardoor moesten penalty's de beslissing brengen.

Het was Wijnaldum die al bij de tweede Liverpool-penalty in de fout ging. De slechte strafschop van de Nederlander werd gestopt door Bravo. Alle andere spelers waren wel scherp vanaf elf meter, waardoor Manchester City de eerste prijs van het seizoen alweer te pakken heeft.