City klopt Koeman en zet Leicester en Van Gaal onder druk

Manchester City heeft de koppositie van de Premier League tenminste voor een paar uur in handen. The Citizens waren met 3-1 te sterk voor het Southampton van manager Ronald Koeman.

Manchester City kwam al in de negende minuut op voorsprong. Kevin De Bruyne rondde af na een verdedigende fout van Maya Yoshida. Twaalf minuten later moest Southampton-doelman Maarten Stekelenburg de bal weer uit zijn goal vissen. Hij was totaal kansloos op een door Virgil van Dijk (op de foto met Bacary Sagna) van richting veranderd schot van Fabian Delph.

Southampton, waar Jordy Clasie en Cuco Martina op de bank bleven, leek daarmee af te koersen op een kansloze nederlaag, ook al omdat een geweldige poeier van Van Dijk even later op de lat uiteenspatte.

Vlak na rust kwam de ploeg van Koeman terug in de wedstrijd, toen Shane Long een voorzet van Sadio Mané tegen de touwen kopte. City kwam vervolgens in de verdrukking, maar gooide het duel twintig minuten voor tijd in het slot. Aleksandar Kolarov ramde de bal hard en laag in de hoek na een prachtige assist van De Bruyne.

Door de zege is City tenmintse voor een paar uur koploper van de Premier League. De club van trainer Manuel Pellegrini heeft 29 punten en wipt daarmee over Leicester City (28) en Manchester United (27) heen. Die laatste twee clubs staan om 18.30 uur tegenover elkaar. Smetje op het veroveren van de koppositie was voor City het geblesseerd uitvallen van de net herstelde Sergio Agüero.