'Cissé is niet de penaltynemer, het is geen speeltuin'

Feyenoord won met 2-1 van Heracles Almelo maar verzuimde het duel al voor rust te beslissen door enkele opgelegde kansen te missen. Daardoor maakten de Rotterdammers het zichzelf onnodig moeilijk, vond trainer Ronald Koeman.

'Dat is niet de eerste keer. Het kost vandaag geen punten, maar het moet in de rust 0-5 staan en dan is het over. Als dat niet gebeurt, dan weet je dat er met twee goals verschil maar wat hoeft te gebeuren om er een andere wedstrijd van te maken.'

Dat gebeurde kort na rust, toen Heracles uit een vrije trap van Lerin Duarte de 1-2 maakte. Koeman is kritisch, vooral op de manier waarop Feyenoord twee minuten voor rust een penalty miste. 'Ik vind dat als je afspraken maakt wie de penaltynemers zijn – en dat weet iedereen – en je accepteert zelf dat iemand anders de penalty gaat nemen… Nou, dat was bij mij niet gebeurd', verwijst de oefenmeester naar zijn eigen spelerscarrière.

'Ik heb er alles aan gedaan, ik heb geschreeuwd naar Clasie (aanvoerder bij afwezigheid van de geblesseerde Stefan de Vrij, red.), want de nemers zijn Vormer of Immers. Als het nou in de laatste minuut is, bij 0-3, dat je iemand wat gunt... Het is geen speeltuin, lijkt mij.'

Cissé eiste de strafschop dus op, en schoot de bal tegen de onderkant van de lat. 'Aan de ene kant is het goed dat je een penalty wil nemen, want dat getuigt van vertrouwen. Maar het is niet de afspraak. En dan verwijt ik mijn elftal dat ze dat laten gebeuren, want dat kan niet. Dat is onvolwassenheid. Ik zet niet voor niks dingen op het bord. Cissé is niet de penaltynemer.'

Over de in de basis debuterende verdediger Terence Kongolo was Koeman tevreden. 'Zeer goed gespeeld. Een paar keer slordig in het begin, maar hij heeft zich goed hersteld in de wedstrijd, heeft goed verdedigd. Dat is niet makkelijk ten opzichte van Armenteros.' Foto: VI Images