Cillessen helpt Barça aan bekerfinale in verhitte clash

Barcelona heeft zich geplaatst voor de finale van het Spaanse bekertoernooi. De Catalanen bleven in de halve finale van de strijd om de Copa del Rey in eigen huis met hangen en wurgen overeind tegen Atlético Madrid (1-1).

Zoals gebruikelijk in het bekertoernooi begon Cillessen onder de lat bij Barcelona, dat de heenwedstrijd al met 1-2 had gewonnen. Atlético had de hoop echter allerminst opgegeven en het geloof in een stunt nam in de openingsfase steeds maar toe. Barcelona had het namelijk lastig, waardoor Cillessen meermaals handelend moest optreden.

De meest indrukwekkende redding van de Oranje-international was die op het harde schot van Yannick Carrasco, die vanaf links naar binnenkwam en van dichtbij hard richting de verre hoek schoot. Koke probeerde het even later met een afstandsschot en Diego Godín waagde een poging met een kopbal uit een corner. Die pogingen leverden Cillessen veel minder problemen op.

Aan de andere kant was het vlak voor rust wel raak. Doelman Miguel Ángel Moya verwerkte een schot van Lionel Messi slecht en in de rebound schoot Luis Suárez raak. Barcelona leek af te stevenen op een probleemloze zege, maar Sergi Roberto verpestte dat beeld voor de thuisploeg. Hij kreeg in de 57ste minuut zijn tweede gele kaart nadat hij met een gestrekt been Filipe Luís aftroefde in een duel bij de zijlijn. Atlético leek luttele tellen later al toe te slaan via Antoine Griezmann, maar de goal van de Fransman werd ten onrechte vanwege buitenspel afgekeurd.

Het slotoffensief van de Madrilenen was nog niet op gang of ook Carrasco kreeg rood. Hij kreeg zijn tweede gele kaart voor een charge waarbij Arda Turan het slachtoffer was. Het leidde een uiterst attractieve slotfase in, met bijna een hoofdrol voor Lionel Messi. De Argentijn raakte bij een vrije trap de lat met een vlammend schot. Ook Atlético raakte enkele minuten later de lat, vanaf de strafschopstip weliswaar. Kevin Gameiro was de schlemiel door de penalty te missen.

De invaller nam in de 83ste minuut revanche, met dank aan Griezmann. Hij liet Cillessen kansloos door breed te leggen en Gameiro tikte eenvoudig binnen: 1-1. Kansen waren er vervolgens nog voldoende voor Atlético, maar telkens viel de bal niet goed voor de bezoekers of stond Cillessen of een Barcelona-verdediger in de weg.

Zo plaatste Barcelona zich voor de finale, waarin Suárez overigens niet in actie komt. Hij kreeg in de negentigste minuut zijn tweede gele kaart na een elleboogstoot. In de eindstrijd wacht een confrontatie met Celta de Vigo of Deportivo Alavés. Die ploegen komen woensdagavond nog in actie nadat het duel in Vigo in een 0-0 gelijkspel eindigde.