Cillessen: 'De redding van Neuer was nóg onmogelijker'

Jasper Cillessen hield Ajax met enkele uitstekende reddingen in de eerste helft op de been, maar zag Fenerbahçe vlak voor tijd toch nog scoren toen Fernandão uit een corner via het hoofd van Davy Klaassen raak kopte. Desondanks hebben de doelman en Joël Veltman nog vertrouwen in een goede afloop.

Ajax stevende af op het derde gelijkspel op rij in de Europa League, maar gaf het derde punt uiteindelijk toch nog uit handen. 'Meer kansen creëren en scoren', analyseerde Cillessen bij Ajax TV wat er aan schortte. 'Dat is makkelijk gezegd, maar als je al een doelpunt maakt dan win je hier. In de eerste helft gaven we wat kansen weg, maar in de tweede helft gaven we bijna niks weg. Dan is het extra zuur dat je uit een spelhervatting een doelpunt tegen krijgt.'

Velman sloot zich daar volledig bij aan. 'Ik ben heel chagrijnig. Bij Molde (1-1, red.) mis je de kansen, nu mag je tevreden zijn met 0-0. Maar dan komt die laatste minuut en is de kater nog groter', zei Veltman tegen het clubkanaal. 'We stonden wel onder druk, maar het was niet zo dat zij grote kansen kregen. Dat was positief. Ze hadden natuurlijk genoeg individuele kwaliteiten, maar wij stonden goed als team, maar de counter moet nog verfijnder.'

Neuer
Ajax mocht Cillessen danken dat het bij rust ook nog 0-0 stond. De 26-jarige doelman had in de eerste helft antwoord op diverse inzetten van Fenerbahçe. 'Ik zat lekker in de wedstrijd, toen kreeg ik het gevoel: dit wordt een mooie avond.' Zichzelf vergelijken met Bayern München-keeper Manuel Neuer, die dinsdag met een fabuleuze redding Theo Walcott (Arsenal) van scoren afhield, vond hij in gesprek met FOX Sports te ver gaan. 'Die redding was vele malen beter. Die was in mijn ogen nóg onmogelijker.'

Voor Cillessen was het zijn eerste optreden sinds 4 oktober. Sindsdien miste hij twee interlands van Oranje en het competitieduel met Heracles Almelo door een in Kazachstan opgelopen buikspierblessure.  'Fit genoeg om te spelen', typeerde hij zijn eigen gesteldheid. 'Het is een kleine tien dagen geleden. Er zit natuurlijk nog wel wat, maar ik ben fysiek fit genoeg om negentig minuten te spelen. Het werd een beetje stijf, maar dat hoort erbij.'

De vooruitzichten op overwintering in de Europa League zijn door het verlies in Turkije niet beter geworden. Ajax heeft twee punten, Fenerbahçe vier en Molde FK al zeven. Toch houdt Cillessen hoop, omdat beide teams nog naar Amsterdam komen. 'Thuis kunnen we ze pakken.' Ook Veltman is nog optimistisch. 'Alles is nog mogelijk, maar bij een gelijkspelletje was het wel iets positiever geweest. In al de wedstrijden hebben we kansen gehad, dus je moet hoop houden.'