Chinedu Ede, troubadour van FC Twente

Net als heel FC Twente is Chinedu Ede (29) de laatste weken op dreef. Met vier goals had de Berlijner een belangrijk aandeel in de zes overwinningen die de Enschedeërs na de winterstop behaalden. De tijd van valse noten lijkt voorbij.

Chinedu Ede, troubadour van FC Twente

Ik voel hoe we vliegen
Door dit onbekende land
We dansen op wolken

En rijden over zeeën

Wie op internet een zoektocht start naar Chinede Edu, komt dribbels en doelpunten tegen. Zo af en toe. Maar ook bovenstaande teksten. Gezongen door hemzelf met een wat hese stem, begeleid op gitaar en verpakt in een gladde videoclip. Soms krijg je Chima, zijn jongste broer, er gratis bij. Zoals in Der Grösste, waarin de twee al rappend een hommage brengen aan Azuku, hun oudste broer. Tijd voor een lied, tijd voor Danke, zingen ze. Als jij lacht, komen de bergen in beweging.

Wie de strak geproduceerde clip ziet, worstelt even met een identiteitsvraagstuk. Kunstenaar of Kicker? Ede antwoordt beslist. ‘Voetballer, geen enkele twijfel mogelijk. Dat is mijn beroep en alle focus gaat in die richting. Als het om muziek gaat, ben ik slechts een Hobbymusiker. Toen ik negentien, twintig jaar was, heb ik mezelf gitaarspelen aangeleerd. Daarnaast vind ik het leuk om liedjes te schrijven. Met vrienden heb ik enkele keren in Berlijn opgetreden in clubs en cafés. Dat wil ik na mijn voetbalcarrière wel weer oppakken.’

Ede schrijft in de geest van singer-songwriters. Als ik drie wensen mocht doen, gaf ik er twee aan jou. En meer van dat soort lyriek. Jimi Hendrix is een held. Reinhard Mey een voorbeeld. Damien Rice met zijn breekbare nummers een favoriet. Bij broer Chima daarentegen ligt het tempo een stuk hoger. De rapper verwierf faam met een lied als Nikotin, waarin hij waarschuwt voor de verslavende werking van sigaretten. Als roker, en met een moeder die stierf aan kanker. ‘Chima is de echte artiest van ons twee’, stelt Chinedu Ede. ‘Zijn ster in Duitsland is rijzende, hij wordt in de scene beschouwd als een belangrijk onderdeel van de toekomst van de Duitse rap.

Bekijk hier al onze video's