China volgt zaak ADO Den Haag met argusogen

Reacties

Het conflict tussen ADO Den Haag en zijn Chinese geldschieter Hui Wang ontstijgt inmiddels de sport. Vandaag werd het Chinese bedrijf United Vansen van Wang tijdens de zitting in de ondernemingskamer bijgestaan door Guoshun Sun, een counselor van de ambassade van China. Officieel om de zaak te observeren, maar het is inmiddels duidelijk dat de ambassade zich bijzonder interesseert voor de zaak.

China volgt zaak ADO Den Haag met argusogen

United Vansen heeft de afgelopen periode bij de ambassade een beroep om steun gedaan. Het bedrijf van Wang vertegenwoordigt een groep van Chinese zakenmensen die bij elkaar al meer dan veertien miljoen euro hebben geïnvesteerd in ADO Den Haag. Zij dreigen dat geld nu te verliezen. Het is duidelijk dat de ambassade daarom ook een bemiddelende rol heeft gespeeld bij het samenstellen van de verdediging. Het advocatenkoppel dat vandaag in Amsterdam het verweer deed, bracht tijdens de schorsing van de zitting netjes verslag uit bij de counselor.

Tijdens de zitting maakte mevrouw mr. Mijke Sinninghe Damsté, advocaat van United Vansen, bovendien duidelijk dat er niet langer sprake is van een simpel conflict, omdat de politiek zich inmiddels actief bemoeit met het geschil. Zo werd door haar aangegeven dat oud-minister Wim Deetman, commissaris bij ADO Den Haag namens de gemeente, degene was die het kort geding heeft geïnitieerd. Ook werd aangehaald dat burgemeester Jozias van Aartsen inmiddels in de pers zelfs al een oproep heeft gedaan aan Haagse ondernemers om klaar te staan om de aandelen over te nemen, wanneer Wang uit zijn functie wordt ontheven. De gemeente Den Haag is de partij die er alles aan doet om United Vansen haar zeggenschap en aandelen af te nemen.

'Misschien spelen er financiële belangen bij de gemeente mee. Het zou best zo kunnen zijn dat de gemeente Den Haag al een koper op de achterhand heeft', stelde de advocaat. 'Als dat zo zou zijn, dan zijn ze in overtreding. Ze hebben de plicht dat te melden aan de grootaandeelhouder en ze horen het hier ook aan de ondernemingskamer mede te delen.'

De zaak van United Vansen versus de gemeente Den Haag wordt met argusogen bekeken door de vele Chinese bedrijven in Nederland. Mocht de rechter maandag beslissen het beheer van de aandelen van Hui Wang toe te wijzen aan iemand anders, dan zal dat voor een schokgolf zorgen onder huidige en toekomstige Chinese investeerders. China is een belangrijke handelspartner van Nederland, de handel levert ons land vele miljarden op.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.