Chili slecht wél defensieve Zwitserse muur

Chili was tegen Zwitserland de enige ploeg die wilde voetballen. De Zuid-Amerikanen werden beloond met een 1-0 zege. Het niet harde duel werd toch gelardeerd met een rode kaart en liefst negen gele kaarten.

Chili slecht wél defensieve Zwitserse muur

Ondanks de zege tegen Spanje (1-0) had Zwitserland-coach Ottmar Hitzfeld drie aanpassingen in zijn ploeg. De weer fitte Alexander Frei verving Eren Derdiyok, Valon Behrami speelde in plaats van Tranquillo Barnetta en Steven von Bergen had een basisplaats voor de geblesseerde Philippe Senderos. Ook Chili won zijn eerste wedstrijd (1-0 van Honduras). Humberto Suazo was weer speelklaar en verving Jorge Valdivia en Gonzalo Jara kreeg de voorkeur boven Rodrigo Millar.

Vanaf de eerste seconde bleek de strijdwijze van de beide ploegen ongewijzigd ten opzichte van het eerste duel. Zwitserland speelde vanuit de verdedigende stellingen en Chili zocht de aanval. Dit deden ze door over het hele veld druk te zetten en de opponent zo ver mogelijk terug te drukken. Waar de Zwitsers in het eerste bedrijf niet verder kwamen dan een schot van Blaise Nkufo had Chili meerdere kansen, maar keeper Diego Benaglio stond paraat op pegels van Arturo Vidal en Carlos Carmona.

De grootste kans voor rust was voor Alexis Sánchez. De vlotte aanvaller van Udinese produceerde in kansrijke positie echter slechts een rollertje. Toen speelde de ploeg van Hitzfeld al met tien man. Behrami schudde - wild met de handen zwaaiend - Vidal van zich af en raakte de Chileense verdediger twee keer in het gelaat. Scheidsrechter Khalil Al Ghamdi kon niet anders dan de rode kaart trekken. Dit in tegenstelling tot diverse gele kaarten die de arbiter uit Saudi Arabië wel erg makkelijk trok. In het tweede bedrijf trok Chili, met de wetenschap dat in de laatste poulewedstrijd een duel met Europees kampioen Spanje wacht, weer met hart en ziel naar voren. De Zwitsers werden op eigen helft volledig vastgezet en de stormloop op het doel van Benaglio werd steeds dreigender. Sánchez kwam oog-in-oog met de Zwitserse keeper, maar faalde.

Een kwartier voor tijd kreeg de ploeg van Marcelo Bielsa toch loon naar werken. Esteban Paredes ontsnapte, al dan niet in buitenspel-positie, aan de Zwitserse defensie, haalde de achterlijn en lepelde fraai op het hoofd van Mark González. De invaller kopte via de grond onderkant lat binnen. Zwitserland slaagde er niet in om een fatsoenlijk tegenoffensief te starten en mocht niet klagen dat de voorsprong van Chili niet vergrootte. Parades schoot in vrije positie echter over.

Doordat de Zuid-Amerikanen verzuimden de wedstrijd te beslissen, kreeg het defensieve Zwitserland vlak voor tijd nog een dot van een kans. Derdiyok mocht vanuit het niets uithalen van dichtbij. De aanvaller mikte echter naast. Daardoor gaat Chili ruim aan de leiding in groep H.

Bekijk hier al onze video's