Chili klopt Argentinië in bloedstollende finale

Reacties

Chili heeft in een bloedstollende finale de eerste Copa América ooit veroverd ten koste van Argentinië. Na honderdtwintig bikkelharde, spannende en doelpuntloze minuten moesten strafschoppen uitsluitsel brengen in Santiago. Daarin werden missers van Gonzalo Higuaín en Ever Banega de Argentijnen fataal, waardoor Alexis Sánchez de winnende mocht binnenschieten. Uiteindelijk werd het na strafschoppen 4-1.

Chili klopt Argentinië in bloedstollende finale

Lionel Messi was de enige Argentijn die zijn penalty wél raak schoot. Bij de Chilenen bleef het kwartet Matiás Fernández, Arturo Vidal, Charles Aránguiz en dus Alexis foutloos, waardoor Messi nog altijd zonder hoofdprijs is in de A-ploeg. De vedette van de Argentijnen had juist zijn zinnen gezet op deze prijs, aangezien hij met Argentinië óók al de WK-finale van 2014 verloor van Duitsland.

Intens
Chili kwam in de eerste helft vol overtuiging uit de startblokken. De ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli dwong Argentinië met het kenmerkende intense spel terug op eigen helft, maar vergat het overwicht om te zetten in een treffer. Vidal was daar het dichtst bij. Hij zag een afvallende bal voor zijn voeten vallen, maar de afronding liet te wensen over. Voormalig AZ-goalie Sergio Romero kon zodoende redden.

Het gastland werd in Santiago hartstochtelijk aangemoedigd. Na afloop ontstond een waar volksfeest. Na vier verloren finales was er eindelijk gewonnen.
Het gastland werd in Santiago hartstochtelijk aangemoedigd. Na afloop ontstond een waar volksfeest. Na vier verloren finales was er eindelijk gewonnen.

De eerste keer dat de Argentijnen in de buurt kwamen van een treffer, haalde het hele stadion in Santiago opgelucht adem. Uit een vrije trap van Messi leek Sergio Agüero immers raak te koppen. De aanvaller, die zelf ook dacht te scoren, zag evenwel doelman Claudio Bravo met een katachtige reflex redding brengen.

Aanslag
In het vervolg van het eerste bedrijf werd het steeds grimmiger. Ángel di María kwam in de beginfase nog goed weg toen hij niets overhield aan een harde overtreding van Aránguiz, maar moest binnen een half uur toch naar de kant. Bij een rush blesseerde hij zichzelf en met een ogenschijnlijke hamstringblessure moest hij het strijdtoneel verlaten. Even leek Messi datzelfde lot beschoren toen Gary Medel hem keihard in de maag trapte, maar de vedette van de Argentijnen kon wél doorspelen. Medel mocht blij zijn dat zijn aanslag slechts met geel werd bestraft.

Grote kansen waren er na de rust lang niet te noteren, maar de steeds maar toenemende spanning vergoedde veel. De reguliere speeltijd eindigde zoals er begonnen was; met een vol pressie spelend Chili. De Argentijnen moesten daardoor alle zeilen bijzetten om overeind te blijven en haalden opgelucht adem toen Alexis uit de draai naast volleerde. De ploeg van Tata Martino was zelf in de laatste minuut van de reguliere speeltijd ook nog dicht bij de winnende goal. Invaller Higuaín schoot de bal in het zijnet. Even daarvoor had het Argentijnse kamp bovendien nog tevergeefs om een strafschop geschreeuwd toen Marcos Rojo werd vastgehouden.

Messi
In de verlenging kreeg alleen Alexis een kans, maar hij schoot wild over waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin zorgde het gastland voor een ware explosie van vreugde in Santiago en dropen de Argentijnen af. Aanvoerder Messi krijgt volgend jaar direct een nieuwe kans om de zo felbegeerde prijs te pakken. Dan bestaat het toernooi om de Copa América honderd jaar en wordt de 45ste feesteditie in de Verenigde Staten gehouden. Mogelijk kan Messi dan naast al die prijzen met Barcelona, de olympische titel van 2008 en het gewonnen jeugd-WK uit 2005 wél een hoofdprijs met de A-ploeg bijschrijven.

Een tekenend beeld; Lionel Messi baalt. Ook de Copa América van 2015 bracht hem geen verlossing.
Een tekenend beeld; Lionel Messi baalt. Ook de Copa América van 2015 bracht hem geen verlossing.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.