Chili en Bolivia aan kop in Groep A na duels vol spektakel

Bolivia en Chili liggen na de spectaculaire tweede speelronde in Groep A op koers om zich te plaatsen voor de kwartfinale van het toernooi om de Copa América. Bolivia pakte drie punten tegen Ecuador, nadat het eerder al gelijk had gespeeld tegen Mexico. Dat deed Chili nu, ondanks twee treffers van Arturo Vidal.

Chili – Mexico 3-3
Waar de B-keus van Mexico in de openingswedstrijd tegen Bolivia (0-0) nog grote moeite had te scoren, ging dat Jesús Corona en zijn ploeggenoten vannacht een stuk beter af. Chili moest zich dankzij goals van Matías Vuoso (intikker) en Raúl Jiménez (kopbal) tot twee keer toe terugknokken van een achterstand, maar toonde veerkracht.

Twee minuten na de 0-1 van Vuoso stond het immers alweer gelijk dankzij een knappe kopbal van Vidal. Na de 1-2 van Atlético-aanvaller Jiménez duurde het iets langer, maar ook de gelijkmaker van Eduardo Vargas (foto) mocht er zijn. Drie minuten voor rust knikte de spits van Napoli, afgelopen seizoen verhuurd aan Queens Park Rangers, snoeihard raak uit een perfecte voorzet van Vidal.

De ster van Chili en Juventus leek zijn land in de 54ste minuut vanaf elf meter met zijn derde treffer van het toernooi zelfs naar de kwartfinale te schieten, maar omdat Vuoso elf minuten later oog in oog met Claudio Bravo niet faalde moest de ploeg van bondscoach Jorge Sampaioli genoegen nemen met een punt, ook omdat Jorge Valdivia nog een dot van een kans liet liggen.

Ecuador – Boliva 2-3
Desondanks lijkt kwalificatie voor de ronde al welhaast zeker, want Chili gaat na twee duels samen aan kop met Bolivia. Dat won eerder op de avond verrassend van Ecuador. Dat gooide tegen Bolivia, voor het laatst actief op een WK in 1994, zijn eigen glazen in. Ronald Raldes stond na vijf minuten vogelvrij bij een corner en Martin Smedberg profiteerde met een afstandsschot van onnodig balverlies.

Nadat Enner Valencia in de 38ste minuut vervolgens ook nog had nagelaten uit een penalty de aansluitingstreffer te maken, scoorde Marcelo Moreno vlak voor rust namens Bolivia wel uit een strafschop. Die 0-3 achterstand kwam Ecuador niet meer te boven, al werd het dankzij een snelle tegengoal van Valencia en de late 2-3 van Miller Bolaños nog spannend. Christian Noboa raakte zelfs nog de lat, maar de 3-3 bleef uit.

Door de resultaten van de vierde speelronde in de strijd om de Copa América staan Chili en Bolivia met vier punten gedeeld bovenaan in Groep, gevolgd door Mexico (twee punten). Ecuador (nul punten) mag alleen bij een overwinning op Mexico nog hopen op een plek in de kwartfinale, waarvoor ook de twee beste nummers drie zich zullen plaatsen.