Chileense beoordelaar WK-bids zeven jaar geschorst

Reacties

De ethische commissie van de FIFA heeft Harold Mayne-Nicholls voor zeven jaar geschorst. De 54-jarige Chileen is voor die periode verbannen uit het voetbal omdat hij misbruik gemaakt zou hebben van zijn positie tijdens de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022).

Chileense beoordelaar WK-bids zeven jaar geschorst

Mayne-Nicholls, in het verleden ook preses van de Chileense voetbalbond, was hoofd van de afdeling die alle afzonderlijke bids beoordeelde.

De veelbesproken toewijzingen, waarover al sinds december 2010 een zweem van omkoping en corruptie hangt, zijn inmiddels onderdeel van zowel een onderzoek van de Zwitserse autoriteiten als de Amerikaanse justitie. De nodige stemmen zouden immers gekocht zijn. Die speurtocht maakt op zijn beurt weer onderdeel uit van de algehele FIFA-beerput die werd opengetrokken door de FBI en uiteindelijk tot gevolg had dat Sepp Blatter vier dagen naar zijn herverkiezing als FIFA-baas besloot alsnog zijn aftreden aan te kondigen.

De FIFA-bobo zou onder meer voordeeltjes voor zichzelf en zijn familie hebben geregeld in Qatar. De Chileen (op de foto tijdens zijn werkbezoek aan Nederland met premier Balkenende) vernam vandaag tijdens een hoorzitting zijn straf.

Nederland en België waren aanvankelijk in de race voor het WK 2018. Het HollandBelgium Bid haalde het uiteindelijk niet bij Rusland, dat als gastheer voor het eerstvolgende WK werd aangewezen. De Belgen spraken al uit dat wanneer er sprake is van bewezen omkoping de nodige miljoenen teruggeëist zullen worden. Nederland hield zich meer op de vlakte rond dat onderwerp.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.