Chelsea weer tweede na zege, debuut Van Aanholt

Chelsea kon na twee gelijke spelen in de competitie en uitschakeling in de Champions League tegen hekkensluiter Portsmouth zelfvertrouwen tanken. Dat lukte met een 5-0 zege. De negentienjarige Nederlander Patrick van Aanholt debuteerde voor de Londenaren. Manchester City verzuimde door het verlies tegen Everton de vierde plaats in te nemen

Portsmouth-Chelsea 0-5Ricardo Carvalho keerde na een maand blessureleed terug in het basiselftal van Chelsea. Dit ging ten koste van Alex. Na 37 minuten moest de Portugese verdediger echter naar de kant met een kwetsuur. Op dat moment had zijn team al een 1-0 voorsprong genomen. Een zachte kopbal van Deco werd compleet verkeerd beoordeeld door Portsmouth-keeper David James, zodat het voor Didier Drogba een koud kunstje was de score te openen.

Kort na rust maakte Florent Malouda met een hard schot 2-0 op aangeven van Frank Lampard. De Franse buitenspeler had in de eerste helft Ricardo Rocha nog geveld met een elleboogstoot, maar deze werd niet gezien door scheidsrechter Lee Mason. Portsmouth leek rijp voor een afslachting, maar had James tussen de palen die zijn blunder bij de eerste treffer met enkele prachtige reddingen deed vergeten.

Na een uur moest hij toch weer naar het net. De goalie had nog wel een antwoord op het schot van Lampard, maar was kansloos op de rebound van Malouda. Twintig minuten voor tijd liet Chelsea-coach Carlo Ancelotti Patrick van Aanholt debuteren. De negentienjarige Bosschenaar verving Joeri Zjirkov. Niet lang daarna tekende Drogba op aangeven van Jon Obi Mikel voor 4-0.

In de blessuretijd maakte Lampard nog 5-0, zodat Chelsea de tweede plek terugpakt van Arsenal. De ploeg heeft een punt minder dan koploper Manchester United.

Manchester City-Everton 0-2Manchester City, met Nigel de Jong negentig minuten op het veld, had tegen Everton de kans om de felbegeerde vierde stek in de Premier League in te nemen. Het trof echter een sterk Everton dat zeker in de beginfase heer en meester was. Dat resulteerde na een half uur in een voorsprong, Tim Cahill kopte een voorzet van Leighton Baines binnen.

Na die treffer nam de thuisploeg het initiatief over, maar zij had het bijzonder moeilijk met het goed scharnierende Everton. Vijf minuten voor tijd beslisten The Toffees het duel. Cahill vond Michael Arteta die voor de bevrijdende 2-0 zorgde.

In de slotfase werden de coaches van beide teams, Roberto Mancini (Man. City) en David Moyes (Everton), naar de tribune gestuurd. De coach van Everton hield bij een inworp de bal te lang vast volgens de manager van City en er ontstond een duwpartijtje. Scheidsrechter Peter Walton besloot het duo weg te zenden.

Door het verlies blijft de achterstand intact vanThe Citizens op Tottenham, twee punten, intact.

Aston Villa-Sunderland 1-1Aston Villa en Sunderland waren in hun onderlinge treffen volledig aan elkaar gewaagd. Een gelijkspel was dan ook een juiste weergave van de wedstrijd. De bezoekers kwamen in de 22ste minuut op voorsprong door Fraizer Campbell na een perfecte pass van Kieron Richardson. Binnen het half uur kwam Aston Villa op gelijke hoogte. Na een fraaie combinatie tussen James Milner en Ashley Young was John Carew het eindpunt. Kansen waren er nog wel, maar doelpunten vielen er niet meer op Villa Park.