Chelsea voorkomt stunt Di Canio, late winst Newcastle

Sunderland heeft het Premier League-debuut van de onlangs aangestelde manager Paolo Di Canio (foto) niet kunnen opluisteren met een stunt op bezoek bij Chelsea. Newcastle United, met doelman Tim Krul en invaller Vurnon Anita, pakte tegen Fulham van trainer Martin Jol en de op de bank gebleven Urby Emanuelson kort voor het einde van de wedstrijd drie punten.

Chelsea – Sunderland 2-1 Met de vanwege zijn extreemrechtse overtuiging veelbesproken Di Canio voor het eerst op de bank als opvolger van de vorige week zondag ontslagen Martin O'Neill, hoopte Sunderland voor een verrassing te kunnen zorgen op Stamford Bridge.

Hoewel The Black Cats nog wel gingen rusten met een 1-0 voorsprong door een eigen doelpunt van César Azpilicueta, zat de eerste competitie-overwinning sinds 19 januari er niet in. Kort na rust passeerde ook Sunderland-verdediger Matthew Kilgallon zijn eigen keeper.

Chelsea ging vervolgens op jacht naar de vijfde thuisoverwinning op rij. Uiteindelijk werd Branislav Ivanovic matchwinner bij The Blues. De mee opgekomen Servische verdediger veranderde een afstandsschot van David Luiz dusdanig van richting dat Sunderland-sluitpost Simon Mignolet kansloos was. Door de overwinning stijgt Chelsea naar de derde plaats, die recht geeft op directe plaatsing voor de Champions League. Het passeert stadgenoot Tottenham Hotspur, dat eerder gelijkspeelde tegen Everton. Chelsea heeft evenveel punten maar een wedstrijd minder gespeeld. Sunderland moet nog altijd vrezen voor degradatie, want het staat met 31 punten zeventiende.

Newcastle United – Fulham 1-0Newcastle was er na nederlagen tegen Wigan Athletic en Manchester City veel aan gelegen om weer eens te winnen, maar tegen het al vijf duels ongeslagen Fulham had met name aanvaller Papiss Cissé het vizier aanvankelijk niet op scherp.

De Senegalese spits werd keer op keer in stelling gebracht door zijn ploeggenoten, maar bracht Fulham-keeper Mark Schwarzer maar zelden in de problemen. Tot in de derde minuut van de blessuretijd, toen Cissé op aangeven van Yohan Cabaye alsnog het net vond.

Dat late doelpunt was genoeg voor een zege, omdat Krul aan de andere kant enkele keren uitstekend redding bracht bij schoten van Dimitar Berbatov en Stanislav Manolev. De overwinning geeft Newcastle weer wat meer lucht in de strijd tegen degradatie. Het staat nu dertiende, vijf punten boven de streep. Fulham staat drie plaatsen hoger met drie punten meer.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.