Chelsea tankt vertrouwen, Arsenal zeker van vierde plaats

Arsenal en Chelsea kenden een genoegzame middag. Dat gold niet voor André Ooijer met Blackburn Rovers. Ook West Bromwich Albion incasseerde een teleurstelling.

Chelsea-Fulham 3-1In de voorbereiding op de Champions League-return tegen Barcelona deed Chelsea vertrouwen op. Fulham maakte via een fraai schot van Erik Nevland de snelle openingstreffer van Nicolas Anelka nog ongedaan, maar bleek niet bij machte de ploeg van Guus Hiddink tot het uiterste te dwingen. Florent Malouda (foto) bracht The Blues in de tiende minuut alweer op voorsprong, die door Didier Drogba vroeg in de tweede helft werd vergroot. Hiddink kon zijn ploeg alleen verwijten niet meer te hebben gescoord, want het spel moet de Nederlander tot tevredenheid hebben gestemd.

Portsmouth-Arsenal 0-3Nicklas Bendtner legde met twee doelpunten de solide basis voor de 3-0 zege van Arsenal op Portsmouth. De Deense aanvaller was daarbij dank verschuldigd aan keeper David James, die zich de 1-0 van Arsenal mocht aanrekenen. De Engelse international werkte een kopbal van Bendtner in zijn eigen doel. Vier minuten voor rust was James kansloos bij de strafschop van Bendtner, die van elf meter mocht aanleggen na een overtreding van Sean Davis op Andrei Arsjavin.

Carlos Vela stelde binnen het uur de overwinning voor The Gunners veilig. Door de zege is Arsenal verzekerd van de vierde plaats en daarmee van deelname aan de voorronde van de Champions League. Ondanks de nederlaag lijkt Portsmouth zich te kunnen richten op nog een seizoen in de Premier League.

Tottenham Hotspur-West Bromwich Albion 1-0Voor West Bromwich Albion dreigt de terugkeer op het hoogste niveau beperkt te blijven tot één seizoen. De ploeg van manager Tony Mowbray, die een basisplaats had voor Shelton Martis en Gianni Zuiverloon, leed op White Hart Lane de 21ste nederlaag van het seizoen. Jermaine Jenas maakte kort voor rust de winnende treffer voor Tottenham Hotspur. Her verlies was zuur voor West Bromwich Albion, dat onder anderen via Marc-Antoine Fortuné en Martis dicht bij een doelpunt was geweest.

Manchester City-Blackburn Rovers 3-1Blackburn Rovers blijft in onzekerheid leven over handhaving na de 3-1 nederlaag bij Manchester City. De ploeg van manager Sam Allardyce maakte het zichzelf met defensieve fouten moeilijk. Aan de 1-0 van Felipe Caicedo ging een slippertje van André Ooijer vooraf, El-Hadji Diouf hielp Robinho aan de 2-0 en de 3-0 van Elano kwam van de penaltystip na een handsbal van Gaël Givet. Stoke City-West Ham United 0-1Een spectaculair doelpunt van Diego Tristán bracht West Ham United de overwinning. De Spaanse aanvaller passeerde na een half uur met een fraaie vrije trap Stoke City-keeper Thomas Sörensen. Het bleek de beslissende treffer doordat Stoke verzuimde de kansen op de gelijkmaker te benutten. Zo zag Abdoulaye Faye zijn kopbal op de lijn worden gekeerd door West Ham-middenvelder Mark Noble. Door de nederlaag is Stoke City nog niet definitief verlost van de degradatiezorgen.

Wigan Athletic-Bolton Wanderers 0-0Wigan Athletic en Bolton Wanderers waren beide dicht bij een doelpunt, maar door toedoen van Bolton-keeper Juusi Jääskeläinen en de lat van het Wigan-doel bleven de doelpunten achterwege. Bolton is met het punt zo goed als veilig. Wigan moet door de remise de Europese aspiraties in de koelkast zetten.