Chelsea pakt kostbare punten in strijd om CL-ticket

Chelsea heeft maandagavond een knappe uitzege op Blackpool geboekt (1-3). John Terry en Frank Lampard (2x) verzorgden de productie. Door de zege hervinden de Londenaren de aansluiting met de topdrie, een plaats die aan het einde van het seizoen recht geeft op Champions League-voetbal.

Chelsea-coach Carlo Ancelotti koos voor het eerst voor het geroemde aanvalsduo Fernando Torres-Didier Drogba. Nicolas Anelka moest het doen met een plek op de reservebank.

De bezoekers hadden twintig minuten nodig om de ban te breken. Terry (foto) was de maker van het openingsdoelpunt. De verdediger kopte snoeihard raak uit een corner: 0-1.

In het laatste kwartier van de eerste helft ging de thuisploeg nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Chelsea-goalie Petr Cech kwam goed weg toen hij een schot van Jason Puncheon slecht verwerkte en de poging via de paal uit zijn doel hield. Even later kweet de Tsjechische doelman zich wel goed van zijn taak door de bal maar ternauwernood over zijn eigen lat te tikken.

Na de onderbreking kwam na tien minuten een einde aan de samenwerking van Torres en Drogba. Laatstgenoemde moest met een blessure het veld verlaten. Toch bleef er een Spaans-Ivoriaans duo op het veld staan. Salomon Kalou was immers de enigszins verrassende vervanger van Drogba, hetgeen betekende dat Anelka negentig minuten op de bank bleef.

Diezelfde Kalou stond aan de basis bij de tweede en derde Chelsea-goal. Eerst beging Blackpool-verdediger Ian Evatt in het zestienmetergebied een overtreding op de spits. Frank Lampard benutte de daaropvolgende strafschop onberispelijk.

Vier minuten later was Kalou opnieuw belangrijk. De voormalig Feyenoorder stuurde Lampard weg met een handig steekballetje. De droge schuiver van de Engelsman vergrootte vervolgens de marge naar 3-0.

Ondanks de riante voorsprong kreeg Chelsea het in de slotfase nog even benauwd. Puncheon verzorgde met een hard en diagonaal schot de aansluitingstreffer, waarna de bezoekers nog twee keer goed wegkwamen. Gescoord werd er niet meer op Bloomfield Road, waardoor Torres opnieuw verstoken bleef van zijn eerste treffer in dienst van Chelsea.

Door de zege neemt Chelsea verder afstand van nummer vijf Tottenham Hotspur. Het verschil bedraagt inmiddels vijf punten. Bovendien heeft de formatie van Ancelotti zicht op meer. De achterstand op nummer drie Manchester City is teruggebracht naar twee punten, terwijl Chelsea een duel minder heeft gespeeld. De titel lijkt erg moeilijk te worden voor het sterrenensemble. Manchester United vergaarde tot op heden negen punten meer, maar had daar wel een wedstrijd meer voor nodig. Foto: VI Images